Vatsanhoito-ohjelma

Jos olet kärsinyt vatsaongelmista pidempään, suosittelen kokeilemaan tätä vatsanhoito-ohjelmaa. Olemme käyttäneet sitä valmennuksissamme jo kymmenen vuoden ajan. 

Parhaistakaan ravintolisistä ei ole välttämättä hyötyä, jos vatsasi ei ole kunnossa. Sitä paitsi, elämä on kurjaa jos maha on huonona. 

Jos kärsit jatkuvasta turvotuksesta, ilmavaivoista, tukaluuden tunteesta, huonosta ruuan sulamisesta, mahakivuista, ummetuksesta tai herkästi sekaisin menevästä vatsasta, toivon ettet tyydy tilanteeseen vaan koitat aktiivisesti löytää keinoja kiukkuisen vatsan hoitamiseen.

Aivan ensimmäiseksi pyydän sinua käymään lääkärissä, jotta vakavammat sairaudet voidaan sulkea pois. Jos et saa apua tavalliselta lääkäriasemalta, tutki mahdollisuuksiasi päästä hoitoon esimerkiksi funktionaalista lääketiedettä tuntevan lääkärin vastaanotolle. 

Suosittelen sinua myös tutustumaan esimerkiksi ravitsemusterapeutti Leena Putkosen verkkosivuihin ja Superhyvää suolistolle -kirjaan, joiden kautta saat paljon apua suolistoystävällisiin ruokamuutoksiin. 

Miten vatsaa hoidetaan?

Tämän vatsanhoito-ohjelman tarkoituksena on eheyttää suoliston limakalvoa, auttaa ruuansulatuksessa, säännöllistää suoliston toimintaa ja tasapainottaa suoliston bakteerikantaa.

Vatsanhoito-ohjelmaan kuuluvat ravintolisäohjelma ja yleiset ruokavalio-ohjeet. Voit aivan hyvin aloittaa pelkillä ruokavaliomuutoksilla. 

Ravinto on hyvin yksilöllinen asia – sen takia tässä ohjeessa olevat ruokavinkit ovat vain ehdotuksia. Sinun täytyy itse kokeilla, mikä sinulle toimii. 

Asiakkaidemme kanssa olemme vuosia aloittaneet vatsanhoidon tyypillisesti tällä ainakin 3-4 viikkoa kestävällä vatsanhoito-ohjelmalla. Tämän jälkeen tuotteita käytetään tarpeen mukaan. Esimerkiksi entsyymien tai suolahapon käyttöä voidaan jatkaa hyvinkin pitkiä aikoja, useita kuukausia ja sen jälkeen esimerkiksi stressaavina ajanjaksoina. 

Aloita maltilla 

Jos vatsa on ollut pitkään hankalana, pitää kaikkien ravintolisien aloitus tehdä varovasti ja yksi kerrallaan.

Esimerkiksi glutamiinia otetaan vain 1/3 tl ensimmäisinä päivinä aamulla ja illalla, samoin kuitujauhetta – aina runsaan veden kera.

Luethan ohjeet huolella, jotta vatsa ei suutu liian nopeista muutoksista.

Simppeliä ruokaa

Sosekeitot, luuliemi,smoothiet ja lempeät (mielellään gluteenittomat) puurot sopivat usein hankalassa tilassa olevalle vatsalle.

Ruokavaliota kannattaa muuttaa muutamien viikkojen ajaksi mahdollisimman simppeliksi, jotta näet mihin ruokiin vatsasi reagoi. Usein esimerkiksi maitotuotteiden, rukiin, vehnän ja sokerin vähentäminen (joskus jopa pois jättäminen) hetkeksi aikaa rauhoittaa mahaa. 

Näin ei tietenkään pidä olla lopullisesti – vain sen aikaa, että saat mahan rauhoittumaan. Sen jälkeen ruoka-aineita lisätään vähitellen takaisin, tutkien mikä sopii ja mikä ei.

Kokeile esimerkiksi näin: 

Aamupala: Hirssi- tai tattaripuuroa, marjasosetta ja pellavansiemenrouhetta. Yrttiteetä, esimerkiksi piparminttuhauduke

Lounas: Porkkana-palsternakka-perunasosekeittoa (luuliemeen tehtynä jos mahdollista) ja savulohta. Luulientä voi valmistaa itse tai ostaa pakastepaloina, joita lisätään keiton liemeen.

Välipala: Smoothie, jossa banaania, appelsiinia, mustikkaa, karpaloa, loraus kookosmaitoa, pohjana vettä. Keitetty kananmuna (jos mahalle ok).

Päivällinen: Tomaattikeittoa (luuliemeen tehtynä jos mahdollista), loraus oliiviöljyä, mozzarellajuustoa. 

Iltapala, jos nälkä: 100 % kauraleipää, luomuvoita, leikkelettä, (kananmuna jos et syönyt välipalalla). 

Huomaathan: tässä ruokavaliossa proteiinin määrä jää alhaisemmaksi kuin mitä yleensä valmennuksissa suosittelemme. Nyt kuitenkin ykköstavoite on mahan rauhoittaminen. Usein suoliston paremman voinnin myötä pystyt lisäämään myös hiukan haastavampaa sulatettavaa, kuten lihaa, kanaa tai juustoa jne. 

Ravintolisäohjelma vatsan apuna

Jos vatsahapon tuotanto on heikentynyt, voi suolahappolisä olla tarpeen. Kaikille se ei kuitenkaan ole tarpeen. Vatsahappojen vähäisyydestä voit lukea täältä. Jos oireet kuulostavat tutulta, voi suolahappolisästä olla apua.

Vatsanhoito-ohjelmaan kuuluu päivittäin:

  • 1 kpl Digest Gold -entsyymi jokaisella aterialla: auttaa sulattamaan ruokaa ja antaa haimalle lepoa, kun sen ei tarvitse tuottaa entsyymeitä (ei lamaa haiman entsyymituotantoa)
  • 1 tl Puhdas+ Glutamiinia aamulla ja illalla sekoitettuna lasilliseen vettä, jossa mukana myös kuitu: auttaa eheyttämään suoliston seinämää ja vähentää suoliston liiallista läpäisevyyttä. Liiallinen läpäisevyys, ns. vuotava suoli, voi aiheuttaa mm. ruokayliherkkyyksiä jotka saattavat oireilla esimerkiksi mahakipuina, päänsärkynä, ihottumina tai nivelkipuina. 
  • 1 tl kuitujauhetta aamulla ja illalla, esim. Puhdistamo Luomu Psyllium, Puhdas+ akaasiakuitu tai Biomed Linomix-pellavansiemen- ja marjarouhe: auttaa säännöllistämään suoliston toimintaa, edistää hyvien bakteerien kasvua. Aloita erittäin varovasti jos et ole aiemmin käyttänyt kuituja: vain 1/4 tl kerralla, lisää määrää joka kolmas päivä ellet huomaa haittavaikutuksia kuten ummetusta tai mahakipua.
  • 1-2 Vivomixx-kapselia per päivä tai 1pss/pv Vixomixx-jauhetta (alekoodilla kaisajaakkola saat 10 % alen, kun ostat Vahvakaupasta vähintään kolme tuotetta kerralla). Vivomixxin voi ottaa aterian yhteydessä tai erikseen. Probiootit auttavat lisäämään hyvien suolistobakteerien määrää ja voivat näin syrjäyttää ns. huonoja, terveydelle haitallisia bakteereita. Vivomixx-kuuria voi pitää yllä esim. kymmenestä päivästä useampaan kuukauteen tarpeen mukaan.
  • Omega-3-valmiste: auttaa vähentämään tulehdusta suolistossa. Valitse omega-3-valmiste ravintolisäoppaan listastani.
Share This