Kaupallinen yhteistyö: Ecosto, vastuullinen verkkokauppa
Yksi asia missä useimpien enemmän energiaa, parempaa oloa tai laihtumista tavoittelevien kannattaisi tsempata on säännöllinen syöminen. Auttamattoman tylsä perusasioiden perusasia, joka ei kuitenkaan kauhean monella ole kunnossa. Ilman säännöllistä syömistä verensokerin hallinta, hyvän vireystilan ylläpito, energiset treenit ja sopivassa painossa pysyminen jäävät useimmille pelkäksi haaveeksi.
Jos ruokailukertoja tulee päivän mittaan vain muutama, niin mitä todennäköisimmin illan mittaan askeleet vievät kerta toisensa perään jääkaapille. Säännöllistä syömistä ei ole se, että syö kuusi kertaa vuorokaudessa ja niistä neljä osuu kellonaikaan 20-24. Tai että arkena syö kolme kertaa päivässä kärvistellen mahdollisimman vähällä ruualla jotta laihtuisi – ehkä vielä hiilareita kartellen – ja viikonloppuna mättää jättimäisen säkillisen herkkuja.
Minäkin mokaan päivän syömiset, ellen jotenkin ennakoi ja ole hereillä sen suhteen missä syön ja milloin. Ruuan pitää olla joka päivä riittävän paljon mielessä, jotta muistaa syödä ennen kuin nälkä on kiljuva. Joskus töistä tai maalaamisesta innostuessani saatan touhuta kaikenlaista kuusikin tuntia putkeen huomaamatta ajankulua. Aamupalan syön aina, lounaankin joka arkipäivä. Jos en ennakoi, unohdan usein välipalan. Päivällisaikaan onkin sitten kauhea nälkä. Tämmöisenä päivänä illalla tekee herkästi mieli makeaa.
Myös viikonloput ovat toisinaan kinkkisiä. Viikonloppuisin syömme usein sen verran tuhdin aamupalan, että lounas siirtyy pitkälle iltapäivään. Jos ruokarytmi sekoaa, huomaan kaipaavani illalla jäätelöä tai jotain muuta hyvää. Näihin mielen heittelemiin impulsseihin on kuitenkin helpompi olla tarttumatta, kun osaa laskea 1+1 ja herkkujen syömisen sijaan tankata kunnon ruokaa makeanhimon iskiessä.
Kaikkein paras lääke namihimoon on kuitenkin ennakointi ja säännöllinen syöminen. Se tarkoittaa sitä, että aamulla olen tietoinen missä aion syödä lounaan ja välipalan, jotta ne myös toteutuvat. Toisinaan olen paljonkin liikenteessä, jolloin eväät on parasta ottaa mukaan. Tässä muutama oma resepti ja vinkki, joiden avulla säännöllinen syöminen on helpompaa.
Ecosto tarjoaa vielä 21.12.2017 saakka alekoodilla kaisa10 teille lukijoilleni 10 % alennuksen Lunchbotsin ja Klean Kanteenin tuotteista. Jos ostat enemmän kuin yhden tuotteen, saat kaupan päälle Bee’s Wrap -ruokakääreen. Ecosto on suomalainen vastuullinen kodin-, vapaa-ajantuotteiden ja hyvinvoinnin verkkokauppa.
Eväsleipä
Leipä on varmaan suomalaisten yleisin eväs. Sen voi tehdä hyvin tai huonosti. Majoneesilla ja meetvurstilla täytetty vehnäinen kolmioleipä lähikaupan hyllystä ei ole mikään paras valinta. Kun pakkaa leivän kotoa mukaan, se on ensinnäkin paljon halvempaa, mutta mitä todennäköisimmin myös terveellisempää. Esimerkiksi majoneesin voi hyvin korvata avokadomössöllä, johon ripauttaa päälle merisuolaa tai Herbamare-yrttisuolaa. Tosi hyvää ja paljon terveellisempää.
Avokado-hummus-basilikaleipä (vege)
- Kaksi siivua 100 % kauraleipää
- Hummusta (ostan valmiina kaupasta)
- 1/2-1 avokado muussattuna siivuille (levitteen sijaan)
- Basilikan lehtiä
Ruokaisa kananmuna-juusto-härkäleipä (tämä menee lounaasta)
- Kaksi siivua Fazerin gluteenitonta siemenleipää – jos et vielä ole maistanut, niin suosittelen!
- Luomuvoita tai Oivariinia tms.
- Romainesalaattia
- Kananmuna siivutettuna
- 15-17 % rasvaa sisältävää juustoa
- Härän kylmäsavupaistia
- Kaveriksi mukaan kasviksia, esim. porkkanaa ja omena
Savulohi-ruohosipulileipä
- Kaksi siivua 100 % kauraleipää (tai ruisleipää jos vatsasi sietää)
- Noin 100 g lämminsavulohta
- Ruohosipulituorejuustoa levitettynä molemmille siivuille
- Tuoretta ruohosipulia silputtuna
Minä otan eväsleipäni helposti mukaan Bee’s Wrap -voileipäkääreessä. Bee’s Wrap on pestävä ja ekologinen mehiläisvahakääre. Meillä on niitä monessa koossa. Säilön niihin nykyisen oikeastaan kaiken, mihin ennen tarvitsin muovipussia (esim. omenalohkot mukaan otettuna), muovikelmua (esim. valkohome- tai sinihomejuusto joka on avattu ja haisee kamalalta jääkaapissa) tai foliota (esim. leivontakulhon päälle jääkaapissa). Esim. tämä kolmen eri kokoisen kääreen paketti on tosi kätevä. Saanut näköjään viiden tähden arviot ostajilta, enkä ihmettele miksi.
Jääkaapista löytyy aina jotain Bee’s Wrapiin käärittynä, tässä piparitaikinakulho ja sinihomejuusto. Jos ihmettelet, niin meillä syödään kyllä muutakin kuin Vivomixxiä 😀 Ostan sitä usein vain monta pakkausta kerralla, kun tulee edullisemmaksi niin.
Kurkkaa alta videosta, miten Bee’s Wrapit toimivat.
Naposteltavat välipalat
Käsilaukussa, treenikassissa tai repussa kulkee näppärästi lokerollinen Lunchbotsin rasia. Syön välipalaa usein ratikassa tai bussissa, joten käsin syötävät eväät ovat siinä hommassa helppoja. Olen pakannut rasiaan mukaan esimerkiksi näitä komboja:
- porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna, kuivattuja mulpereita (esim. Puhdistamon mulperit) ja cashewpähkinöitä
- viinirypäleitä, juustoa (esim. luomu gouda) paloina pieneen Bee’s Wrapiin kääräistynä ja kirsikkatomaatteja
- omenalohkoja, Vuolu-possua tai kanaa (löytyy leikkelehyllystä), saksanpähkinöitä
Näissä kaikissa on pieneen välipalaan sopivasti kasviksia (auttaa verensokerin hallinnassa, reilusti kuitua), proteiinipitoista ruokaa (pitää hyvin nälkää) ja rasvoja (hidastaa mahan sisällön tyhjenemistä ja pidentää kylläisyyttä).
Julius syö ratikkavälipalaa ukin kanssa <3 Me olemme välillä paljonkin liikkeessä ja eväät kulkee usein mukana. Jos yhteen asiaan voi luottaa, niin siihen että nälkä tulee aina ennen pitkää.
Ruokaisa salaatti tai lämmin ruoka
Jos koko päivän eväät tarvitsee ottaa mukaan, täyttyy kassi näistä kavereista. Lunchbotsin sinikantiseen, ruostumattomasta teräksestä valmistettuun astiaan pakkaan useimmiten salaatin, jos kylmäsäilytys onnistuu määränpäässä. Sen vaihtoehto on alla oleva termosastia, jota käytän lämpimänä tai kylmänä pidettävälle ruualle.
Nyt talvella tekee useammin mieli lämmintä ruokaa. Puuroja on tullut syötyä viime aikoina paljon, pitkästä aikaa lähes joka päivä. Tässä on kaura-chiapuuro jota olen höystänyt omenanpaloilla, raejuustolla, puolukoilla, kookoslastuilla ja makeuttanut stevialla.
Salaatti jolla lähtee nälkä
- 1/2 puntti romainesalaattia
- 1/3 puntti persiljaa (korvaa jollain muulla vihreällä, jos et tykkää)
- n. 100 g kypsää kanaa paloiteltuna / katkarapuja / lämminsavulohta / kikherneitä
- kourallinen kirsikkatomaatteja
- porkkana raastettuna
- 1/2 omena pilkottuna TAI kourallinen mulpereita (esim. Puhdistamo) TAI jotain muuta hedelmää tai kuivamarjoja joista pidät
- 1dl keitettyä täysjyvä- tai punariisiä (esim. Urtekram punainen riisi), gluteenitonta pastaa (esim. Urtekram penne) tai bataattilohkoja
- 1 rkl siemeniä tai pähkinöitä
- 1 rkl kylmäpuristettua öljyä, oma suosikkini macadamiaöljy
Kookosta, puolukkaa ja omenaa kera kaurapuuron
- 1 dl kaurahiutaleita (tai luomupikakaurapuuropussi)
- 1 tl chiasiemeniä (tai 1-2 rkl valmista chiahyytelöä tai 1 tl pellavansiemenrouhetta)
- 2 dl vettä
- 1/2 omena
- 100 g raejuustoa
- 2 rkl puolukoita
- 1 tl kookosöljyä
- 1 rkl kookoslastuja
Molemmat reseptit ovat helppoja: laita ainekset kippoon ja kansi kiinni. Valmista sitten kun sinäkin olet.
Salaatti tulee helposti mukaan ja säilyy hyvänä Lunchbotsin täysin vuotamattomassa pyöreässä eväsrasiassa. Tuo on NIIN hyvä. Vaikea uskoa että mikään rasia ei vuotaisi sitä ällöä lohiöljyä kassin (tai muovipussin) pohjalle mitä lohesta tahtoo aina lähteä. Mutta ei vaan vuoda.
Puuro ja muut lämpimät tai kylmänä pidettävät ruuat pysyvät hyvänä Klean Kanteenin termosastiassa. Tämmöinen on todella kätevä esimerkiksi kiireisissä aamulähdöissä – pikahiutaleet ja höysteet purkkiin, purkki mukaan ja ruokailemaan heti kun on hyvä hetki. Junassa, työpöydän ääressä tai missä sitten sopiikaan.Ainoa mitä pitää muistaa on ottaa purkki mukaan (nimim. aika monta kertaa on tullut tarkistettua kotiin tultua, että vieläkö se pöydälle unohtunut puuro on syömäkelpoista…). Ja lusikka tietysti!
Minulla on myös Klean Kanteenin termospullo (ylempänä kuvassa), johon saa vaikka kahvin tai teen mukaan. Meiltä löytyy myös termosmuki, jolla voi korvata take away -kupit. Ne on kyllä jo niin vanhoja ettei samaa mallia ole edes myynnissä enää. Samankaltainen olisi esimerkiksi tämä Klean Kanteenin termosmuki. Jos juo vaikka joka päivä take away -kahvin, niin ehkä jossain kohti olisi reilua alkaa miettiä josko voisi vähentää roskan määrää käyttämällä kestomukia. <3
Sitten vielä loppukevennys. Klean Kanteenin pullot käyvät myös kaulimesta, jos sellainen puuttuu huushollista 😀 Tässä tämän ei-niin-superäidin taidonnäyte gluteenittomien piparien talkoista sunnuntaiaamulta. Kysyin Juliukselta, oonko superäiti (koska hän puhuu välillä itsestään Super-Juliuksena 😀 ). Poika totesi tyynesti, että ”ei, kun ihan mun äiti vaan”.