Saan Facebookin ja sähköpostin kautta paljon kysymyksiä lukijoiltani. Yksi yleisimmistä koskee laihtumista ja sen vaikeutta.
”Miksi en laihdu? syön aamulla rahkan, lounaalla salaattia kanalla ja kastikkeella, välipalaksi soijajuoman, päivällisellä riisiä, jauhelihaa ja pakastevihanneksia. Syön joskus leipää mutta koitan vältellä hiilareita. oon yrittänyt kaikkea mutta paino ei vain laske!!! Töiden jälkeen käyn kolmesti viikossa jumpissa kuten, piloxingissa, HIIT-tunneilla. mulla on myös välillä hirveä makeanhimo. joskus en voi sille mitään että kun pääsen jumpasta niin haen kaupasta kauheasti herkkuja ja syön kaikki samana iltana. mitä pitäisi tehdä?”
Minulla ei riitä resurssit siihen, että vastaisin kaikkiin kysymyksiin yksityisesti, mutta koska tämä on niin yleinen ja toistuva aihe, vastaan tänne näin blogin muodossa. Nettivastailun haaste on se, että tietoa on rajallisesti enkä tiedä oikeasti tarpeeksi vastatakseni täsmällisesti, joten joudun olettamaan. Siksi koen henkilökohtaisen vastailun hieman epäeettiseksi. Minulla pitäisi olla enemmän tietoa, jotta en uskottele henkilölle vääriä asioita.
Oletan nyt että kysyjä todella syö vain nuo ruoka-aineet joita mainitsee, ja päivät toistuvat samanlaisina (tämä on oikeasti aika harvoin totta). Ihan ensiksi tässä ruokavaliossa pistää silmään se, että se on todennäköisesti niukka energiansaanniltaan. Jos henkilö pysyy ”ruodussa” niin energiaa tulee ehkä 1000-1200kcal riippuen valituista ruoka-aineista (esim. ruokamäärät, kastikkeet, käyttääkö leivänpäällisiä yms). Tällaisesta ruokamäärästä on vaikea pudottaa enää energiansaantia ilman että päädytään mm. vitamiinipuutoksiin. Esimerkiksi kuituja ja mahdollisesti myös monia vitamiineja ja kivenmäis- ja hivenaineita tulee nyt jo liian vähän.
Näin vähäinen syöminen johtaa siihen, että ns. nälkävelka kasvaa. Nälkävelka on ravitsemustieteilijä Patrik Borgin termi, hänen sanoin: ”kysymyksessä on ilmiö, jossa nälän kerryttäminen ilman sen tyydyttämistä johtaa ”velkaan”, jonka elimistö myöhemmin tulee perimään takaisin.” Eli syödään vähemmän kuin kulutetaan (ja usein vähävolyymisia ruoka-aineita, esimerkissä vaikkapa pelkkä rahka ja soijajuoma), josta syntyy nälkä.
Nälkä saattaa tuntua usein holtittomana makeanhimona. Herkkuhetket voivat olla niin runsaita että ne ikään kuin nollaavat koko tilanteen. Pidemmällä aikavälillä päädytään tilanteeseen, jossa syöminen ja energiansaanti ovatkin tasapainossa. Jos niukisteluvaiheita onnistuu pitämään pitkään yllä, on myös mahdollista että aineenvaihdunta hidastuu mm. hormonaalisten säätelymekanismien mennessä epäkuntoon. Tämän jälkeen painonpudotus muuttuu vaikeaksi tai voi olla lähestulkoon mahdotonta ennen kuin tilanne on saatu korjattua.
Ensimmäinen askel mielestäni olisi saada ruokavalio tasapainoon. Syömisen säännöllisyys on jo hyvä, tarvittaisiin vain monipuolisempia aterioita ja isompia annoskokoja. Aamupalalle voisi rahkan kaveriksi lisätä marjoja, pähkinöitä ja kaurahiutaleita. Näistä voi myös tehdä smoothien. Lounaan voi halutessaan pitää vähähiilarisena, mutta kasviksia pitää silloin syödä oikeasti paljon. Rasvoja voisi lisätä lounaaseen vaikka avokadosta ja syödä jälkkäriksi omenan.
Välipala kaipaa tuunausta – aika harvalla nälkä oikeasti pysyy poissa lounaan ja päivälisen välin ja jaksaa urheilla jos välipala on vain nestemäinen juoma. Esimerkiksi proteiinijuoma, banaani ja 1/2 avokado tai kourallinen pähkinöitä olisi jo parempi. Jos jumppa on ollut rankka HIIT-tunti, tarvitaan palautusjuoma. Iltaruoka kuulostaa hyvältä, jos annoskoko on riittävä ja ruoka niin mielekästä syödä, että sekä mieli että keho ovat tyytyväisiä. Pidemmän päälle näin simppeli ruoka voi alkaa tuntua tylsältä.
Iltapalaksi suosittelen kokeilemaan iltapuuroa: esim. kaura- tai hirssipuuro raejuustolla ja marjoilla antaa hyvän unen. Liian vähäinen syöminen usein heikentää myös unta, aiheuttaa yöheräilyä ja sitä kautta häiritsee palautumista. Huono palautuminen ja väsymys taas johtavat makeanhimoon ja siihen, että kroppa on stressaantunut. Liiallinen kehon kokema stressi sekin hankaloittaa painonpudotusta.
Kysymys ”miksi en laihdu” muuttuu siis monimutkaisemmaksi kuin pelkkien ruoka-aineiden listauksella oikeastaan voidaan selvittää. Laihtumiseen vaikuttavat epäsuorasti niin monet tekijät, että pelkällä ruokavalion tarkastelulla emme millään pysty saamaan kysymykseen simppeliä vastausta. Tulisi tietää enemmän henkilön syömishistoriasta, liikunnasta (mieluiten nähdä se miten hän treenaa), unesta, stressin- ja elämänhallinnasta.
Kyse ei ole mistään quick fixistä vaan siitä, että elämäntapoja laitetaan kuntoon pidemmällä aikavälillä. Silloin syöminen on mielekästä myös painonpudotuksen aikana. Painonpudotushaave voi toteutua, vaikka päättäisi huoltaa kehoaan hyvin ja antaa itselleen luvan lopettaa näännytyskuurit.
Tavoitteeseen voi päästä fiksummilla tavoilla: syömällä hyvin, liikkumalla fiksusti ja lepäämällä riittävästi. Silloin itsensä haastaminen epämukavuusalueelle treeneissäkin on mukavaa. Hyvinvoinnin parantamisen ei kuulu olla kärsimystä.
*****
Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennus on erilainen kuin monet nettikurssit: sinä itse valitset, mitä asioita haluat sen aikana opetella. Alkukartoituksen myötä näet, mikä elämäntapojen osa-alue kaipaa eniten petraamista. Valmennus tarjoaa rungon ja ohjeet elämäntapamuutoksille juuri niin lempeällä ja hitaalla, tai tarkalla ja säntillisellä otteella kuin sinä haluat. Ennakkotehtäviin pääset käsiksi heti, ja valmennus alkaa 14.8.2017.
Opastamme sinut joustavan jämäkkyyden ja pikkuisen paremmin -ajatusmaailmamme mukaiseen elämäntapamuutokseen. Teemme muutoksia tehdään terveyttä ja tasapainoista hormonitoimintaa kunnioittaen, ei niitä rikkoen. Mukaan voi tulla elämäntilanteesta riippumatta – liikkumattomuus, krooniset kivut, imetys jne. eivät ole este, koska valmennus mukautuu SINUN tarpeisiisi.
Tule mukaan ottamaan startti parempaan oloon lukemattomien muiden naisten kanssa! Lämminhenkisessä Facebook-ryhmässämme saat tukea jo aiemmin valmennuksen käyneiltä ja tämän kierroksen osallistujilta. Valmennuksen on käynyt läpi jo yli 2500 naista – lue heidän kokemuksiaan täältä.
10 viikkoa hyvän olon valintoja – ymmärrystä hyvinvoinnista loppuelämäksi – ravintoa, lepoa ja liikettä – hinta 99 €
PS. Mietitkö vielä osallistumista? Tässä erään elokuun kurssille kertaajaksi lähteneen mietteitä: ”Kävin ilmoittautumassa mukaan elokuun kurssille, sen myötä sitten taas kertaan talvella opittua. Tämä on kyllä ollut elämäni paras ”dieetti” ja niitähän olen luoja tietää vaikka kuinka tullut tehtyä. Olen kuitenkin jo kauan kaivannut tällaista järkevää ohjenuoraa siihen miten elää ilman kitudieettiä. Parasta tässä on armollisuus jonka myötä minunlaisen suorittaja on vapautunut paljosta stressistä. Kiitos vielä kerran jakamistasi opeista, odotan innolla elokuun starttia, sillä ennakkomateriaali näytti hyvältä!”
*****
Kuvat: Elise Kulmala, Magnetphotography