Ravintolisät

Myönnetään: olen ravintolisänörtti. Minusta on kiehtovaa nähdä, kuinka voimme vaikuttaa kehon toimintaan aina päästä varpaisiin ravintolisien avulla.

Ravintolisät ovat hyvä tapa lisätä ravinteiden saantia ja tukea elimistön uudistumisprosesseja. Riittävä määrä vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja ja fytokemikaaleja auttaa sinua pysymään helpommin terveenä ja hyvävointisena.

Valitettavasti moni meistä ei syö päivittäin niin monipuolisesti ja riittävästi, että kaikkien ravinteiden saanti olisi turvattu. Moni haluaa ajatella, että ruuasta pitäisi saada kaikki tarvittava, mutta samaan aikaan syö kuitenkin huonosti: aterioita jää välistä, ravinto on heikkolaatuista ja energiansaanti jää päivän aikana vahingossa miinukselle. Tätä usein paikataan syömällä ravinneköyhiä herkkuja.

Useimmilla meistä on myös enemmän stressiä kuin olisi hyväksi terveyden kannalta. Puolet suomalaisista työikäisistä ei palaudu riittävän hyvin arjessaan – juuri palautuminen olisi stressin tärkein vastavoima. Stressin aikana ravinteita kulutetaan normaalia enemmän. Iso osa meistä siis hyötyy perusravintolisien käytöstä.

Perusravintolisien viisikko

Kaikille suosittelisin käyttöön seuraavia:

– Monivitamiini
– Hyvin imeytyvä magnesium
– D3-vitamiini
– Kalaöljy tai vegaanille DHA-leväöljy
– Probiootti eli maitohappobakteeri, ellet syö säännöllisesti maitohapatettuja ruokia (tätä voi käyttää kuureina, ei ole välttämätöntä olla kaikilla koko ajan käytössä)

Tältä sivulta löydät ravintolisäoppaani, jonka tärkeimmät osiot ovat:

 

Sidonnaisuudet ja kumppanuusmarkkinointi

Haluan olla avoin sidonnaisuuksista, jotta sinä lukijana tiedät millä tavoin hyödyn siitä että käytät ravintolisävinkkejäni.

Tämä sivu sisältää linkkejä verkkokauppoihin ja/tai tuotemerkkien sivuille, joita suosin itse, joiden kanssa teen yhteistyötä tai joiden kanssa minulla on affiliate-kumppanuusmarkkinoinnin sopimus. Kaikista suosituksista en saa mitään taloudellista hyötyä. Joidenkin toimijoiden kanssa olen tehnyt kertaluontoisen kaupallisen yhteistyön (eli saanut palkkaa) esimerkiksi blogipostista tai somekampanjasta. Kaupalliset yhteistyöt olen merkannut kyseisiin blogi- tai some-posteihin.

Saan säännöllisesti myös ilmaiseksi testiin erilaisia ravintolisiä. Mielipidettäni ei voi ostaa, vaan suosittelen tuotetta vain jos oikeasti pidän sitä hyvänä, riippumatta siitä saanko itse suosituksesta minkäänlaista hyötyä.

iHerb.com on amerikkalainen ravintolisien ja hyvinvointituotteiden verkkokauppa, jonka kaikki linkit ovat tällä sivulla affiliate-linkkejä. Myös Puhdistamo on affiliate-yhteistyökumppanini. Affiliate-yhteistyö tarkoittaa sitä, että saan komission eli provisiopalkan jos joku ostaa linkkini / koodini kautta tuotteen. Jos et halua olla osallisena affiliate-myynneissä niin voit ilman muuta hankkia tuotteesi ilman koodia tai esim. tukemalla oman kotipaikkasi luontaistuotemyyjiä. 🙂

Toivottavasti tästä sivusta on sinulle apua, kun seikkailet ravintolisäviidakossa. Se ei nimittäin ole mikään pieni eikä harva! Valmisteita löytyy moneen lähtöön ja niiden laaduissa on valtavia eroja. Olen itse kahlannut lukemattomia tuotelinjoja läpi hakiessani toimivia tuotteita.

Vuosien mittaan olen päätynyt itse käyttämään lähinnä seuraavia ravintolisämerkkejä: Puhdistamo, Puhdas+, Thorne Research ja Vivomixx. Luotan näiden valmistajien laatuun, sillä olen nähnyt laboratoriomittausten kautta, että niillä on haluttu vaikutus elimistön toimintaan.

Sinä saat tietysti itse päättää mitä merkkejä käytät. Kelaamalla sivua alaspäin löydät paljon eri valmisteita eri hintaluokissa.

Muistutan sinua vielä yhdestä asiasta: osta mieluummin vähemmän ja laadukasta, kuin paljon eri tuotteita ja halpaa. Ravintolisissä ratkaisee imeytyvyys. Halvat tuotteet tehdään halvoista ja usein heikosti imeytyvistä raaka-aineista (esim. magnesiumoksidi). On parempi käyttää pienempi määrä parempilaatuista tuotetta.

Huomioi ruoansulatus ennen ravintolisien käyttöä ja käytä laadukasta probioottia

Oma kokemukseni ravintolisistä on se, että parhaistakaan ravintolisistä ei ole välttämättä hyötyä, jos vatsasi ei ole kunnossa. Jos kärsit jatkuvasta turvotuksesta, ilmavaivoista, tukaluuden tunteesta, huonosta ruuan sulamisesta (esim. puolukat tulevat ulos puolukoina), mahakivuista, ummetuksesta tai löysästä vatsasta, sinun kannattaa tutustua ihan ensimmäisenä kirjojeni kautta vatsan hoitamiseen. Käythän myös lääkärissä, jotta tutkimuksissa voidaan sulkea pois vakavammat ongelmat.

Pitkään vatsaongelmista kärsineiden asiakkaidemme kanssa aloitamme vatsanhoidon tyypillisesti ns. vatsanhoito-ohjelmalla, johon kuuluvat ruuansulatusentsyymit, glutamiini-aminohappo, kuituvalmiste ja probioottivalmiste, esimerkiksi näin:

Vatsanhoito-ohjelman tarkoituksena on eheyttää suoliston limakalvoa, auttaa ruuansulatuksessa, säännöllistää suoliston toimintaa ja tasapainottaa suoliston bakteerikantaa. Sitä jatketaan usein ainakin neljä viikkoa, jonka jälkeen käytetään tuotteita tarpeen mukaan.

Jos vatsa on ollut pitkään hankalana, pitää kaikkien ravintolisien aloitus tehdä varovasti ja yksi kerrallaan. Esimerkiksi glutamiinia otetaan vain 1/3 tl ensimmäisinä päivinä aamulla ja illalla, samoin kuitujauhetta – aina runsaan veden kera. Sosekeitot, luuliemi, smoothiet ja lempeät puurot sopivat usein hankalassa tilassa olevalle vatsalle. Ruokavalio kannattaa muuttaa mahdollisimman yksinkertaiseksi, jotta näet mihin ruokiin vatsasi reagoi. Näin ei tietenkään pidä olla lopullisesti – vain sen aikaa, että saat mahan rauhoittumaan. Sen jälkeen ruoka-aineita lisätään vähitellen takaisin, tutkien mikä sopii ja mikä ei.

Helppo ja turvallinen apu ruuansulatukselle on ruuansulatusentsyymit. Ne auttavat pilkkomaan ruokaa muotoon, jonka elimistö pystyy hyödyntämään. Esimerkiksi krooninen stressi voi heikentää ruuansulatusta. Voit auttaa kehoasi entsyymien avulla – vaikka tietysti myös stressi tai muu mahaongelmia aiheuttava syypää täytyy saada kuriin. Entsyymien käyttö ei lamauta elimistön omien ruuansulatusentsyymien tuotantoa, vaan niiden tuotanto käynnistyy heti kun tuotteen käyttö lopetetaan.

Jos vatsahapon tuotanto on heikentynyt, voi suolahappolisä olla myös tarpeen. Sen tarve katsotaan kuitenkin aina asiakkaan kanssa yksilöllisesti. Vatsahappojen vähäisyydestä voit lukea täältä. Vatsahappotestin teko ei ole kaikille tarpeellinen, mutta jos oireet kuulostavat tutulta, voi suolahappolisästä olla apua.

Parhaita probioottivalmisteita kokemukseni mukaan ovat seuraavat:

Vahvat valmisteet:

  • Vivomixx => erittäin paljon probiootteja sisältävä valmiste, aloita varovasti jos olet kärsinyt mahaongelmista pitkään etkä ole käyttänyt probiootteja, esim. teelusikan kärjellinen päivässä ja nosta annosta pikkuhiljaa 3-5 päivän välein kunnes pystyt käyttämään 1/2-1 pss päivässä (voit käyttää ajoittain yhden paketin 1 pss päivässä ja vaihtaa sen jälkeen taas johonkin muuhun ja edullisempaan valmisteeseen)
  • Biomed, Replete Intensive => erittäin paljon probiootteja sisältävä ns. kerta-annos, kun tarkoituksena on nopeasti korjata suoliston bakteerikantaa paremmaksi

Päivittäiseen käyttöön soveltuvat valmisteet:

Mikä on hyvä ravintolisä?

Minulle hyvä ravintolisä tarkoittaa sitä, että sen voidaan todentaa nostavan veren vitamiini- tai mineraalipitoisuuksia ja se saa aikaan halutun vaikutuksen elimistössä. Jos laboratoriomittauksissa on havaittu esimerkiksi matala D- tai B12-vitamiinitaso, matala punasolujen magnesium- tai sinkkitaso tai alhainen ferritiini (varastorauta), niin hyvä valmiste on sellainen jolla taso saadaan nousemaan. On hyvä tiedostaa, että imeytyminen voi olla todella yksilöllistä: sama valmiste voi saada erilaisen vasteen aikaan eri ihmisillä.

Hyvä ravintolisä on myös tehty puhtaista, laadukkaista raaka-aineista. Edullisissa monivitamiineissa ja hivenainevalmisteissa käytetään usein esimerkiksi magnesium- ja sinkkioksidia. Nämä ovat erittäin heikosti imeytyviä muotoja. Tarkista aina ravintolisän ainesosaluettelosta, mitä raaka-aineita siinä on käytetty. Jos magnesium on oksidimuotoinen, on mahdollista että myös muiden ainesosien kanssa on menty sieltä missä aita on matalin – eli valmistaja suosii halpaa, käärii isommat voitot, ja sinä maksat ainakin osittain turhasta (koska et saa sitä hyötyä mitä haet). Suosi siis laadukkaampia tuotteita, tarkista että esimerkiksi magnesiumin lähteenä on magnesiumsitraatti, -glysinaatti tai muu ”-aatti”-päätteinen muoto.

Perusravintolisiä, joista minulla on hyviä kokemuksia

Monivitamiinit:

Magnesiumvalmisteet:

Huomioithan tämän: Magnesiumia voi käyttää siten, että ottaa eri magnesiumin laatuja samanaikaisesti. Jos sinulla on ollut magnesiumvaje pitkään, saat parhaat tulokset käyttämällä montaa valmistetta samanaikaisesti. E- ja D3-vitamiinit auttavat magnesiumin imeytymisessä.

Omega 3 -rasvahapot eli kalaöljyvalmisteet:

Säilytä nestemäiset kalaöljyt aina jääkaapissa avaamisen jälkeen ja käytä kuukauden kuluessa avaamisesta.

Suosittelen välttämään halpoja kalaöljyjä, koska tällaiset valmisteet voivat sisältää esim. härskiintynyttä öljyä. Osta ennemmin kalliimpi tuote ja käytä sitä vähemmän. Huonolaatuisen öljyn runsas käyttö voi olla paljon haitallisempaa kuin se, että saat suhteellisen vähän omega-3-rasvahappoja mutta puhtaassa ja oikeassa muodossa.

Nestemäisistä öljyistä on helpompi tunnistaa, onko öljy härskiintynyttä vai ei. Hyvä öljy ei maistu juuri miltään eikä se aiheuta kalanmakuisia röyhtäisyitä.

D3-vitamiinit:

Sinkki:

B-vitamiinivalmisteet:

Muita suosikkejani ja suositeltavia valmisteita

Vauvojen ja taaperoiden ravintolisät:

Isompien lasten ravintolisät:

Raskausajan ravintolisät

  • Monivitamiini:  Thorne Basic Prenatal (ei sisällä täyteaineita) tai Vitamin Code Raw Prenatal (ns. raakavitamiini, täysin luonnolliset ja kasviperäiset ainesosat)
  • Omega-3-rasvahapot: Nordic Naturals Ultimate Omega 1000mg ja Nordic Naturals Prenatal DHA tai mikä tahansa ylempänä ravintolisälistassa olevista
  • B-vitamiiniyhdistelmä, joka sisältää myös foolihapon aktiivisen 5-MTHF-muodon (kehon ei tarvitse muuntaa itse, vaan muoto on suoraan elimistön käytettävissä): Thorne Research Basic B-Complex tai Jarrow Formulas B-Right
  • Kalsium: Ethical Nutrients Bone Builder Products Bone Dynamics (sisältää MCHC:ta eli kalsiumhydroksiapatiittia, joka on luuston luontainen rakennusaine, parhaiten imeytyvä kalsiumin muoto)
  • D-vitamiini: Mikä tahansa ylempänä ravintolisälistassa olevista
  • Probiootti: Mikä tahansa ylempänä ravintolisälistassa olevista
  • Magnesium: Mikä tahansa ylempänä ravintolisälistassa olevista
  • L-karnitiini: Thorne Research L-Carnitine (edellä mainitut hypoallergeenisia) tai Now Foods L-Carnitine

Minulla oli raskausaikanana käytössä Poliquinin ravintolisiä ja muutama yllä olevista Poliquinin rinnalla. Näitä listassa olevia uskallan suositella laadun ja raaka-aineiden puolesta. Suomesta ostettuna hyviä ravintolisäsarjoja ovat Solgar (mm. Lifesta) ja Puhdas+. Kannattaa kysyä noista kaupoista vastaavia tuotteita yllä oleville. Netistä on hankalaa löytää tietoa, myyvätkö luontaistuotekaupat noiden merkkien vastaavia tuotteita.