Viiden askeleen vatsanhoito-ohjelma eli 5R

Hormonitasapaino-kirjassa on mainittu, että sivuiltani löydät muistilistan vatsanhoidon 5R-ohjelmasta. Tämä on erittäin typistetty versio koko ohjelmasta – lue lisää Hormonitasapaino-kirjasta. Tällaisenaan lista ei käy mihinkään opastustyöhön. Pyydän ettet käytä sitä sellaiseen. 

HUOMIO – Jos sinulla on vatsaongelmia, käännythän aina lääkärin puoleen. Hän osaa määrätä tarvittavat testit ja tehdä diagnoosin. Älä diagnosoi itse itseäsi! Itsehoito on aina hyvä asia, mutta se ei poista asianmukaisen hoidon tarvetta. 

Lähteenä 5R–muistilistaan olen käyttänyt ravitsemusterapeutti Elizabeth Lipskin Digestive Wellness -kirjaa. Suosittelen lämpimästi Lipskin kirjan lukemista, jos englanti taipuu ja kaipaat perusteellista opastusta vatsanhoitoon.

1. Remove eli poista

Poista prosessoidut ruoat, kiireessä syöminen, allergisoivat tai yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet, ruokien lisäaineet ja muut suolistoa ärsyttävät aineet. Jos käytät käsikauppalääkkeitä säännöllisesti, etsi syy ja pyri pelkän oireen korjaamisesta eroon.

2. Replace eli korvaa

Korvaa puuttuva vatsahappo ja entsyymit: näin saat ruoan sulamaan kunnolla. Lue lisää vatsahappotestistä täältä.

3. Re-inoculate eli istuta uudelleen

Lisää hyviä bakteereja käyttämällä probiootteja (eli maitohappobakteereja) ja maitohappokäytettyjä ruokia kuten hapankaalia ja -porkkanaa. Ruoki hyviä pöpöjä syömällä kuitupitoista ruokaa. Suosikkiprobioottini löydät täältä.

4. Repair eli korjaa

Eheytä suoliston pintaa käyttämällä glutamiinia. Urheilijoiden yleisesti käyttämä aminohappo auttaa suoliston pintasolukkoa uusiutumaan nopeasti ja parantaa vastustuskykyä. Voit kokeilla myös aloe veraa, porkkanamehua, DGL-lakritsinjuurta (esim. Solgar DGL) tai punajalavaa (esim. Now Foods Slippery Elm).

5. Rebalance eli tasapainota uudelleen

Tasapainota koko elämääsi, vähennä stressiä, nuku enemmän, liiku oikein, muuta asenteitasi ja ajatuksiasi.