Viherjauheet

kuva-27Viherjauhe on helppo tapa lisätä antioksidanttien ja elintärkeiden vitamiinien ja mineraalien saantia.

Viherjauheet sisältävät jauhettuja voimakkaan värisiä vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja klofyllipitoisia makean veden leviä (kuten spirulinaa) sekä muita ravinnerikkaita superfoodeja tiiviissä muodossa. Usein ne sisältävät myös probiootteja ja pieniä määriä yrttejä ja kuitua. Yhdessä teelusikallisessa viherjauhetta voi olla antioksidantteja yhtä paljon kuin isossa annoksessa tuoreita vihanneksia.

Viherjauheen voi sekoittaa veteen, smoothien joukkoon tai proteiinijuoman sekaan. Makuja on yhtä paljon kuin viherjauheita – osa maistuu kammottavalta ruohonleikkurin leikkuujätteeltä, osa muistuttaa enemmänkin mummon mansikkamehua. Karmeimman makuisia (omaan makuuni) ovat runsaasti elimistöä puhdistavaa chlorella-levää sisältävät jauheet. Parhaan makuinen omasta mielestäni on Poliquinin Wellness Greens, jonka makuna on mansikka-kiivi.

Kun annat kehollesi vihreää tai värikästä jokaisella aterialla, pidät huolen happo-emästasapainosta. Hyvin suuri osa syömistämme ruoka-aineista lisäävät kehon hapanta kuormaa. Happaman vasteen ruokia ovat esimerkiksi prosessoidut ruoat, viljat, lihat, kahvi ja limonadit. Myös pinnallinen hengitys, stressi ja saasteet voivat lisätä kehon happamuutta. Liikahappamuus verottaa elimistön mineraalivarastoja: keho joutuu tasapainottamaan pH:ta irrottamalla esimerkiksi kalsiumia luustosta. Nykyisin yhtenä osteoporoosin riskeistä pidetäänkin liiallista happamuutta.

Kun pH-tasapaino paranee, sen tuntee konkreettisesti korkeampana energiatasona, vähempänä turvotuksena, parempana unena ja nopeampana palautumisena liikunnasta ja arjen rasitteista.

Jos kasviksia ei ole saatavilla aterialla, voit hyvin käyttää viherjauhetta. Sillä ei tietenkään kannata korvata kaikkia päivän kasvisannoksia, mutta se on mainio lisä parantamaan ruokavalion ravinnetiheyttä ja antioksidanttien saantia. Viherjauheen vaihtoehdoksi käy toki myös vihersmoothie, jos jauheiden käyttö ei innosta.

Berardin et al. Journal of the International Society of Sports Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vuonna 2008 tutkimusryhmän päätelmä viherjauheen toimivuudesta oli seuraava: viherjauheen nauttiminen ainakin seitsemän päivän ajan nosti virtsan pH:ta ja mahdollisesti lisäsi elimistön alkaalisuutta. Eli käyttäessäsi viherjauhetta vähennät kehon happokuormaa.

Viherjauhe auttoi pääsemään eroon allergioista?

Olen käyttänyt viherjauheita vuodesta 2007. Tuolloin tilasin erään amerikkalaisen fitness-kisaajan elämäntavasta inspiroituneena Emerald Balance -viherjauhetta. Siitä saakka ne ovat olleet osa päivittäisiä pieniä hyvinvoinnin tekoja. Olin kärsinyt lapsuudesta asti hedelmäallergioista. En ollut pystynyt syömään esimerkiksi omenaa vuosikausiin, koska se aiheutti aina mm. kurkun ja korvien kutinaa ja huulten rohtumista.

Kesällä 2008 olimme häissä ja söin vahingossa salaatin seassa omenaa. Yllätys oli valtava, kun mitään oireita ei tullutkaan. En voinut uskoa sitä todeksi! Kokeilin heti seuraavana päivänä uudelleen syömällä pienen palan omenaa. Ei mitään oireita. Hullaannuin ja söin monta omenaa putkeen. Ei vieläkään mitään. Käsittämätöntä. Ilmeisesti ravinteiden runsaampi saanti ja suoliston parempi vointi viherjauheen käytön seurauksena sai aikaan immuunijärjestelmäni toipumisen.

Myöhemmin tein testin: jätin viherjauheen pois ja odotin jonkin aikaa. Söin testiksi omenaa. Oireet palasivat. Vatsakin tuli vielä kipeäksi. Otin uudelleen viherjauheen käyttöön, enkä ole jättänyt sitä sen jälkeen enää pois. En tiedä tarkalleen mikä tuo mekanismi on, mitä elimistössäni tapahtui – mutta olen onnellinen, että voin jälleen syödä lempihedelmiäni ilman mitään ongelmia.

Usein juon heti herättyäni noin puoli litraa vettä, johon lisään teelusikallisen viherjauhetta. Usein laitan sitä myös smoothien sekaan.

Omia suosikkejani:
Emerald Balance, edelleen yksi suosikeistani, löytynyt kaapistani purkki toisensa perään jo vuodesta 2007 🙂 => tätä viherjauhetta aloin käyttää vuonna 2007 ja sen myötä pääsin eroon hedelmäallergioistani)
Greens+ (yllä mainitussa tutkimuksessa käytetty viherjauhe)
Greens+ Wild Berry Burst (tosi tosi makea viherjauhe, tällä voi makeuttaa esim. maustamattoman heraproteiinin)
Puhdistamon Luomu-viherjauhe (erittäin tiivismuotoinen, pelkkiä parhaita vihreitä kasviksia + leviä sisältävä viherjauhe => laitan usein smoothien joukkoon)
Poliquin Wellness Greens (haasteena saatavuus kovan suosion takia + kalliit postikulut Poliquinin kaupassa => valmennuksessamme olevat voivat ostaa tätä Optimal Performancen verkkokaupasta, muut valitettavasti joutuvat tilaamaan Poliquinin kaupasta)

Valikoimaa on toki runsaasti, mutta yllä olevat ovat sellaisia jotka ovat itselleni jääneet jatkuvaan käyttöön. Luontaistuote-, eko- ja verkkokaupoista löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja, niistä pitää jokaisen etsiä oma suosikkinsa.

Jos välipala meinaa jäädä välistä, Greens+:lla on myös välipalapatukka joka sisältää jo itsessään viherjauheen. Muita ainesosia ovat mm. taatelit ja chia-siemenet. Usein vihreä unohtuu välipaloilta ja varsinkin reissatessa kasvisten syöminen jää helposti harmittavan vähäiseksi. Näistä tykkää jopa pikkuinen kummityttöni.