Ravintolisät

Myönnetään: olen ravintolisänörtti. Minusta on kiehtovaa nähdä, kuinka voimme vaikuttaa kehon toimintaan aina päästä varpaisiin ravintolisien avulla. Ravintolisät ovatkin hyvä tapa lisätä ravinteiden saantia ja tukea elimistön uudistumisprosesseja. Riittävä määrä vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä ja fytokemikaaleja varmistaa, että kehosi pystyy mm. muodostamaan uusia ja poistamaan käytettyjä hormoneja tasapainoisesti.

Valtaosa meistä ei syö päivittäin niin monipuolisesti ja riittävästi, että kaikkien ravinteiden saanti olisi turvattu. Moni haluaa ajatella, että ruuasta pitäisi saada kaikki tarvittava, mutta samaan aikaan syö kuitenkin huonosti: aterioita jää välistä, ravinto on heikkolaatuista ja energiansaanti jää vahingossa miinukselle. Tätä usein paikataan syömällä ravinneköyhiä herkkuja. Useimmilla meistä on myös enemmän stressiä kuin olisi hyväksi terveyden kannalta. Stressin aikana ravinteita kulutetaan normaalia enemmän. Iso osa meistä siis hyötyy perusravintolisien käytöstä. Kaikille suosittelisin käyttöön seuraavia:

– Monivitamiini
– Hyvin imeytyvä magnesium
– D3-vitamiini
– Kalaöljy tai vegaanille leväöljy
– Probiootti eli maitohappobakteeri, ellet syö säännöllisesti maitohapatettuja ruokia

Toivottavasti tästä sivusta on sinulle apua, kun seikkailet ravintolisäviidakossa. Se ei nimittäin ole mikään pieni eikä harva! Valmisteita löytyy moneen lähtöön ja niiden laaduissa on valtavia eroja. Olen itse kahlannut lukemattomia tuotelinjoja läpi hakiessani toimivia tuotteita. Tälle sivulle olen koonnut ne, joista minulla on positiivisia kokemuksia.

Käytän itse pääasiassa maahantuomiamme Poliquin-merkkisiä tuotteita. Luotan niiden laatuun, sillä olen nähnyt lukuisien valmennettavien kautta laboratoriomittauksista että niillä on haluttu vaikutus elimistön toimintaan (esim. D3- ja B12-vitamiinin mittaukset, joissa olisi hyödyllistä käydä säännöllisesti). Sinä saat tietysti itse päättää mitä merkkejä käytät. Kelaamalla sivua alaspäin löydät paljon eri valmisteita, jotka olen kokenut hyviksi ja toimiviksi.

Tältä sivulta löydät (klikkaa linkkiä ja hyppäät suoraan kyseiseen kohtaan):
Ruoansulatus & ravintolisät
Mikä on hyvä ravintolisä?
Perusravintolisiä, joista minulla on hyviä kokemuksia (monivitamiini, magnesium, omega-3, probiootit yms.)
Vauvojen, taaperoiden ja lasten ravintolisät
Muita suosikkejani ja suositeltavia valmisteita
Raskausajan ravintolisät
Adaptogeeniset yrtit stressinhallintaan

Huomioi ruoansulatus ennen ravintolisien käyttöä

Oma kokemukseni ravintolisistä on se, että parhaillakaan ravintolisillä ei ole mitään arvoa, mikäli vatsa ei ole kunnossa. Jos kärsit selvästi ruuansulatusonglmista, sinun kannattaa tutustua ihan ensimmäisenä kirjojeni kautta vatsan hoitamiseen.

Entsyymi- ja probioottivalmisteista hyötyy varsin moni. Jos hapatetut ruuat (esim. hapankaali) eivät ole suosikkejasi, päivittäinen maitohappobakteerilisä voi olla paikallaan. Pitkään vatsaongelmista kärsineiden asiakkaidemme kanssa aloitamme vatsanhoidon tyypillisesti mm. Vivomixx-probioottivalmisteen, entsyymien ja glutamiini-aminohapon avulla. Vivomixx:iä voit hankkia monista apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Se on oman kokemukseni mukaan paras Suomesta saatava probioottivalmiste. Myöhemmin riittää vähemmän bakteereja sisältävä valmiste, tai Vivomixx-pussin voi vaan jakaa moneen osaan ja ottaa pienemmät annokset eri päivinä.

Ruuansulatusentsyymit auttavat pilkkomaan ruokaa muotoon, jonka elimistö pystyy hyödyntämään. Esimerkiksi krooninen stressi voi heikentää ruuansulatusta. Voit auttaa kehoasi entsyymien avulla – vaikka tietysti myös stressi tai muu mahaongelmia aiheuttava syypää täytyy saada kuriin! Tykkään itse eniten Enzymedican entsyymeistä, joita saa luontaistuotekaupoista ja jopa useista tavarataloista. Niiden toimivuuden huomaa usein vatsan vähäisempänä turvotteluna ja nopeampana nälän saapumisena aterian jälkeen.

Mikä on hyvä ravintolisä?

Minulle hyvä ravintolisä tarkoittaa sitä, että sen voidaan todentaa nostavan veren vitamiini- tai mineraalipitoisuuksia ja se saa aikaan halutun vaikutuksen elimistössä. Olen useamman vuoden ajan mittauttanut mm. vitamiini- ja mineraalitasoni MDD:n testeillä säännöllisesti. Myös monet asiakkaamme ovat käyneet testeissä ja sitä kautta tiedän, mitkä valmisteet todistetusti nostavat esimerkiksi D3-vitamiinin, B12-vitamiinin, sinkin, magnesiumin ja seleenin pitoisuuksia veressä.

Vältä valmisteita, joissa ainesosana on esimerkiksi magnesium- tai sinkkioksidi. Suosi laadukkaampia tuotteita, tarkista että esimerkiksi magnesiumin lähteenä on magnesiumsitraatti, -glysinaatti tai muu ”-aatti”-päätteinen muoto.

Perusravintolisiä, joista minulla on hyviä kokemuksia

Poliquinin tuotteita myy oma yritykseni Optimal Performance ja kuntosalimme Optimal Performance Center Helsingin Vallilassa. Tämän sivun tarkoitus ei ole Poliquinin tuotteiden myynti, sillä saat varsin hyviä ravintolisiä helpommin luontaistuotekaupoista tai nettikaupoista ellet ole valmennusasiakkaamme.

Jos valmisteen kohdalla on linkki, voit hankkia sen nettikaupasta. Jos valmisteen perässä on maininta luontaistuotekaupasta, saat ravintolisän Suomesta, esim. useimmista Life-myymälöistä tai Luontaistuntija-liikkeestä.

Monivitamiinit:

Magnesiumvalmisteet:

Omega 3 -rasvahapot eli kalaöljyvalmisteet:

Säilytä nestemäiset kalaöljyt aina jääkaapissa avaamisen jälkeen ja käytä kuukauden kuluessa avaamisesta.

Minulle lähetetään paljon kysymyksiä eri kalaöljyistä. Suosittelemani merkit löydät alta. Itse en osta halpaa kalaöljyä, koska tällaiset valmisteet voivat sisältää esim. härskiintynyttä öljyä tai mahdollisesti liuotin- ja raskasmetallijäämiä. Ostaisin ennemmin kalliimman tuotteen ja ottaisin sitä vähemmän. Huonolaatuisen öljyn runsas käyttö voi olla paljon haitallisempaa kuin se, että saat suhteellisen vähän omega-3-rasvahappoja mutta puhtaassa ja oikeassa muodossa.

Nestemäisistä öljyistä on helpompi tunnistaa, onko öljy härskiintynyttä vai ei. Hyvä öljy ei maistu juuri miltään eikä se aiheuta kalanmakuisia röyhtäisyitä (ellei vatsahappotasosi ole onnettomalla tolalla).

D3-vitamiinit:

Sinkki:

B-vitamiinivalmisteet:

Viherjauheet:

Maitohappobakteerit (suoliston bakteerikannan tasapainottamiseen):

 • Dr Ohhira -probiootit
 • Garden of Life Primal Defense -probiootit
 • BioLatte-probiootit (luontaistuotekaupoista)
 • BioMed Replete (luontaistuotekaupoista, 2-7 pv kuuria suositellaan, 1pss/pv)
 • Idoform A-Biotic (apteekeista, mm. NCFM-kannan Lactobacillus Acidophilus)
 • Puhdistamo Tri Ohhiran OM-X Maitohappobakteeri (luontaistuotekaupoista, Puhdistamon verkkokaupasta)
 • Vivomixx (verkkokaupasta ja monista apteekeista kysymällä, tämä on erittäin vahva, laajakirjoinen ja jauhemuotoinen probiootti)
 • Poliquin Pro Flora (NCFM-kannan Lactobacillus Acidophilus ja Bifidobacterium lactis)

Linkit osoittavat iHerb.com-verkkokauppaan, josta ravintolisien tilaaminen on helppoa ja edullista. Postikulut ovat vain pari euroa. Toki voit hankkia ravintolisiä myös luontaistuotekaupasta. Itse ostan mieluiten Solgarin tai Pure Encapsulationsin valmisteita, jos ostan ravintolisiä suomalaisista luontaistuotekaupoista.

Muita suosikkejani ja suositeltavia valmisteita

Vauvojen ja taaperoiden ravintolisät:

Isompien lasten ravintolisät:

Raskausajan ravintolisät – näitä käyttäisin itse

Minulla oli raskausaikanana käytössä Poliquinin ravintolisiä ja muutama yllä olevista Poliquinin rinnalla. Näitä listassa olevia uskallan suositella laadun ja raaka-aineiden puolesta. Suomesta ostettuna hyviä ravintolisäsarjoja ovat Solgar (mm. Lifesta) ja Pure Encapsulations (ainakin Luontaistuntija-ketjun liikkeistä). Kannattaa kysyä noista kaupoista vastaavia tuotteita yllä oleville. Netistä on hankalaa löytää tietoa, myyvätkö luontaistuotekaupat noiden merkkien vastaavia tuotteita.

Adaptogeeniset yrtit torjuvat stressiä

Adaptogeenit ovat ainutlaatuisia luonnonaineita, jotka edistävät kehon kykyä mukautua stressiin, edesauttavat normaaleja aineenvaihduntareaktioita ja korjaavat kehon tasapainoa. Adaptogeenejä on käytetty Kiinassa ja Intiassa yli 2000 vuoden ajan. Ensimmäiset tieteelliset tutkimukset näiden yrttien vaikutuksesta elimistön toimintaan on tehty vasta vasta 1900-luvulla. Adaptogeenejä on lukuisia, ja tässä on esitelty vain muutama niistä.

Yrttien kanssa olen itse varovainen laadun suhteen: en osta halpaa. En halua, että käyttämäni yrtit on kerätty jostain katuojasta valtatien varrelta. Esim. kiinalaisissa yrteissä voi olla raskasmetalleja tai muita myrkkyjä (kuten mm. tämä Ylen uutinen kertoo). Kannattaa olla siis erittäin tarkka siitä, kenen valmistajan yrttejä käyttää. Toistaiseksi olen itse käyttänyt vain Poliquin- ja Dragon Herbs -yrttivalmisteita. Olen ehkä vähän liiankin tarkka.

Pikaopas adaptogeeneihin:

 • Ruusujuuri (Roseroot, Rhodiola rosea) lievittää masennusta, unettomuutta ja tunne-elämän epävakautta. Urheilussa yrtti parantaa kestävyyttä ja työkapasiteettia kovien suoritusten aikana ja voi vaikuttaa lihaskasvuun positiivisesti.
 • Ashwagandha (Indian Ginseng, Withania somnifera) sopii stressinhallintaan ja lihasten rentouttamiseen. Se ei kuitenkaan tee oloa veltoksi. Ashwadangha tasapainottaa hormonitoimintaa: testosteronia, kilpirauhashormonia ja stressihormoneja. Ashwagandha voi vähentää hermostuneisuutta ja lisätä seksuaalista halukkuutta.
 • Lakritsinjuuri (Licorice Root, Glyzyrrhiza Glabra) hoitaa stressihormoneja erittäviä lisämunuaisia tehokkaasti. Se sopii voimakkaisiin uupumustiloihin, kuten liikunnasta johtuvan ylirasituksen tai työperäisen burnoutin hoitamiseen, mikäli lisämunuaisten kyky tuottaa kortisolia on hiipunut. Korkea verenpaine ja lakritsinjuuri eivät sovi yhteen!
 • Pyhä basilika (Holy Basil, Tulsi, Ocimum sanctum) korjaa aivojen välittäjäaineiden eli neurotransmittereiden tasapainoa. Se suojelee kehoa sekä fyysiseltä että kemialliselta stressiltä, parantaa vastustuskykyä ja kohottaa energiatasoa aamuisin ja iltapäivisin. Pyhän basilikan sanskriitinkielinen nimi Tulsi tarkoittaa ”parannusta kaikkiin oireisiin” – se on hyvin kokonaisvaltaisesti hoitava yrtti.