Oikaisu ET-lehden otsikkoon: Vähähiilihydraattinen ruokavalio EI yksin aiheuta kilpirauhasongelmia

By / 26 tammi 2016 / Kommentit pois päältä artikkelissa Oikaisu ET-lehden otsikkoon: Vähähiilihydraattinen ruokavalio EI yksin aiheuta kilpirauhasongelmia

ET-lehti Kaisa Jaakkola

Kuva: Elise Kulmala. Juttu ET-lehden sivuilla.

Minua haastateltiin viime viikolla Hyvän olon hormonidieetti -kirjan julkkareiden yhteydessä ET-lehteen (juttu täällä). Sain jutun tarkistettavaksi viime viikolla ja se vaikutti ihan hyvältä. Eilen juttu tuli nettiin minua siteeraavalla otsikolla (jota en ollut saanut tarkistaa). Otsikossa minun suuhuni oli laitettu sanoja, joita en ole sanonut.

Siksi nyt pitää hieman oikaista. Jos joku on sattunut lukemaan oheisen jutun ET-lehden sivuilta eilen, niin haluaisin painottaa että minä en ole koskaan sanonut, että olisin aiheuttanut itselleni kilpirauhasen vajaatoiminnan vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Tässä on toimituksessa valitettavasti oiottu mutkia suoriksi ja haluttu tehdä mitä ilmeisimmin tehokasta klikkijournalismia. Henkilökohtaisesti en ymmärrä miksi sellaista pitäisi tällaiseen lehteen tehdä, kuin ET-lehti on.

Siellä on nyt ollut kaksi otsikkoa joissa minua siteerataan – toimittaja oli itse tehnyt nämä siteeraukset:

1) ”Aiheutin väärällä ruokavaliolla itselleni kilpirauhasen vajaatoiminnan.” ==> Näin en ole sanonut enkä ole tätä mieltä. Syy kilpirauhashormoneihin liittyviin ongelmiin oli krooninen stressi jossa vuosikausien laihduttaminen, liiallinen liikunta, liian vähäinen palautuminen ja tähän yhdistettynä VHH oli huono kombo. Minun kilpirauhaseni ei ole vaurioitunut vaan kyse on elimistön luonnollisesta reaktiosta, jossa kroonisen stressin myötä kilpirauhashormonien muunnos kääntyy aineenvaihduntaa hidastavaan suuntaan.

2) ”Aiheutin liian vähähiilihydraattisella ruokavaliolla itselleni kilpirauhasongelmia”. ==> Tämäkään ei ole totta, ks. edellinen kohta. Tekijöitä oli muitakin.

Kolmas otsikko (tuo joka siellä nyt on) antaa edelleen ymmärtää että väittäisin VHH:n olevan syypää kilpirauhasongelmiin. Haluan korjata tämän väärinkäsityksen: pelkällä VHH:lla ei rikota kilpirauhasen toimintaa.

Ongelmia syntyy, kun VHH:ta ylläpidetään tarpeettomasti hyvin pitkiä aikoja ilman ns. tankkauspäiviä, stressiä on hyvin paljon ja elämää & urheilua suoritetaan rankasti. On hyvä tiedostaa, että stressitekijöitä voivat olla arjen kiireen ja velvollisuuksien lisäksi (tai sijaan) vaikkapa krooninen univaje, suolisto-ongelmat, krooniset kiputilat, masennus ja kehossa stressireaktiota aktivoivat tunnetilat, parisuhdehuolet, sisäilmaongelmat ja niin edelleen. Minun kohdallani stressin lähteinä vain sattuivat olemaan kovatahtinen opiskelu ja kilpaurheilu. Kyse on kokonaiskuormasta, ei vain yhdestä tekijästä. Joskus toki yksikin tekijä – vaikka hometalossa asuminen – voi olla keholle liikaa ja aiheuttaa moninaisia terveysongelmia. Mutta minun kohdallani VHH ei todellakaan yksin ole ollut se ongelma.

Toistaiseksi minulla on kilpirauhaslääkitys, enkä tiedä onko kyseessä loppuiän lääke vai onko jossain kohti mahdollista kokeilla, josko hormonituotanto lähtisi käyntiin ilman lääkitystä. Omalla kohdallani aivolisäkehormoni TSH:n eritys oli liian vähäistä suhteessa T4- ja T3-hormonien määriin. Aivolisäkkeeltä ei siis tullut signaalia kilpirauhaselle, että hormoneja tarvitaan lisää. Tämän takia T4- ja etenkin T3-hormonin määrät olivat alakantissa. Lisäksi kroonisen stressin myötä ns- varastohormoni T4:n muuntuminen aineenvaihduntaa aktivoivaan T3-muotoon ei tapahtunut tehokkaasti. Kyse oli siis ensisijaisesti kroonisen stressin aiheuttamista hormonitoiminnan muutoksista. Sen vuoksi puhun omalla kohdallani ennemmin kilpirauhasongelmista, kuin kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Share on Facebook