Jokapäiväiset kemikaalimme

By / 26 helmi 2013 / No Comments

Kuvan lähde: Mindbodygreen.com

”Kohonnut toksiinien kokonaiskuorma on merkittävä tekijä kaikissa
kroonisissa sairauksissa.”

-Dr Robert Rountree Applying Functional Medicine
in Clinical Practice -kurssilla
Lontoossa 5 / 2012

Kemikalisoituneessa maailmassamme on tuotetaan nykyisin ainakin 85 000 elimistölle vierasta ainetta, arvioivat asiantuntijat. Kemianteollisuus puskee jatkuvasti uudenlaisia kemikaaleja ulos emmekä tahdo pysyä perässä niiden vaikutuksista elimistön toimintaan. Alle puolet näistä aineista on testattu tieteellisesti turvallisiksi aikuisilla. Kukaan ei tiedä, millaisia yhteisvaikutuksia kemikaaleilla on. Kirjassaan Detoxify or Die lääkäri Sherry Rogers kertoo ahdistavan realistisesti ja useisiin tutkimuksiin nojaten kemikaalien vaikutuksesta hyvinvointimme rapistumiseen. Myös Mark Schaussin Achieving Victory Over A Toxic World on suositeltavaa luettavaa, jos aihe kiinnostaa.

Voisi kuvitella, että tältä pallolta löytyisi vielä paikkoja jotka ovat koskemattomia ja joihin kemikaalit eivät ole soluttautuneet. Luonnolle vieraita aineita löytyy kuitenkin joka paikasta. Keskellä villeintä luontoa elävien ja pääosin kalaa syövien eskimoiden rintamaito sisältää korkeimpia haitta-aineiden pitoisuuksia koko maapallolla.

Tämänkin pikkuisen äiti on altistunut haitta-aineille. Vaikka rintamaito on paras ruoka vauvalle, emme voi välttää siirtämästä haitta-aineita pienokaisiin. Siksi puhdas ruokavalio ja elämäntapa jo raskausaikana on paras tapa välttyä siirtämästä turhaa kuormaa vauvalle. Puhumattakaan lapsen ruokavaliosta siirryttäessä kiinteään ruokaan.

Kuvan lähde: Cute n Tiny

Jääkarhuista ja suomalaisista poroista löytyy palonestoaineita. Suomalaiset järvikalat sisältävät nykyisin jäämiä e-pillereistä, masennuslääkkeistä ja särkylääke ibuprofeenista. Ja kaiken tämän lisäksi saatat altistua jo aamulla ennen töihin lähtöä arviolta 200 eri kemikaalille. Jos siis vielä mietit, että tämä ei kosketa sinua koska syöt luomua, olet valitettavasti väärässä.

Altistumme haitta-aineille jo äidin kohdussa, sillä istukka ei osaa suodattaa kemikaaleja. Environmental Working Group esitteli vuonna 2010 tutkimuksen, jossa oli tutkittu kymmenen vastasyntyneen vauvan napanuoraveren sisältämiä kemikaaleja. Vauvat syntyivät vuonna 2004 ympäri USA:ta. Testattuja toksiineja ja ympäristömyrkkyjä oli 413. Kaikkien vauvojen napanuoraverestä löytyi keskimäärin 200 eri kemikaalia riippumatta raskaana olleiden äitien asuinpaikasta. Korkein lukema oli 287 erilaista toksiinia ja myrkkyä.

Tutkimustuloksissa kerrottiin, että 10 napanuoraveren näytettä sisälsivät:

  • 28 ainetta joita on päästöissä: muun muassa dioksiineja ja furaaneja
  • 47 ainetta kuluttajille suunnatuista tuotteista, kuten palonestoaineita joilla suojataan huonekaluja ja vaatteita, teflon-pinnoitteiden kemikaaleja ja torjunta-aineita
  • 212 teollisuuskemikaalia ja jäämiä torjunta-aineista, jotka on olleet kiellettyjä jo yli 30 vuoden ajan

Yhdeksän kymmenestä napanuoraverestä sisälsi BPA:ta eli bisfenoli-A:ta, joka on xenoestrogeeni. Suurimmaksi altistajaksi epäiltiin ruokapakkauksia. BPA:ta käytetään pääasiassa ruoka- ja juomapakkauksissa käytettyjen polykarbonaattimuovien ja pinnotteena käytetyn epoksin valmistamiseen. Suurin osa säilykepurkeissa ostettavista ruoista altistaa BPA:lle, koska säilykepurkkien pinnotteet sisältävät BPA:ta. Harvard Public School of Healthin tutkimuksessa jo viiden päivän ajan yksi annos säilykekeittoa nosti BPA:n määrän elimistössä kymmenkertaiseksi.

BPA:n tiedetään aiheuttavan hormonihäiriöitä kuten diabetesta, lihavuutta, lapsettomuutta ja rinta- ja munasarjasyöpää. Lapsilla BPA-altistus voi saada aikaan käytöshäiriöitä. Vauveliaan ei siis kannata ruokkia ainakaan BPA:ta sisältävillä tuttipulloilla – saati työntää tällaista pulloa mikroon.

Lue lisää BPA:sta ja sen välttämisestä EWG:n sivuilta.

Pelkkä aineen joutuminen elimistöön ei siis automaattisesti tarkoita, että se aiheuttaa ongelmia. Kaikissa meissä on toksiineja eikä moni meistä silti ole sairas.

Huolestuttavaa on silti se, että esimerkiksi noista napanuoratutkimuksessa havaitusta 287 myrkystä ja vierasaineesta 263 aineen on havaittu vaikuttavan haitallisesti lisääntymiseen ja 211 aineen hajottavan hormonijärjestelmää. On mahdotonta sanoa, mitä näiden aineiden yhteisvaikutukset tekevät ja kuinka monella kokonaiskuorma kasvaa lopulta sellaiseksi, että se vaikuttaa terveyteen.

Vierasaineiden liiallisen kertymisen ja huonon poistumisen oireet voivat olla hyvin moninaisia. Itse asiassa monet niistä ovat sellaisia, että miellämme niiden vain kuuluvan normaaliin elämään. Vai miltä kuulostaa väsymys, päänsäryt, iho-oireet, muistiongelmat, hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydet, hormonihäiriöt (mm. kilpirauhanen, sukuhormonit, hypotalamuksen ja aivolisäkkeen hormonit), ruokayliherkkyyksien ja allergioiden lisääntyminen, epämääräiset kivut ja nivelten jäykkyys?

Tai laihtumisen vaikeus – etenkin alavartalosta, vaikka punttitreeni olisi jo mukana astetta raskaampana versiona, ruokavalio puhdas ja sopivat ateriat ripoteltu tasaisesti pitkin päivää? Toksiinit nimittäin tykkäävät asustaa alavartalon rasvakudoksessa. Rasvan varastoituminen alakroppaan heijastaakin usein sekä maksan heikentynyttä puhdistuskapasiteettia että xenoestrogeenien kertymistä.

Esimerkiksi fitness-kilpailijoiden (joiden tavoitteena on usein erittäin vähärasvainen vartalo joka puolelta kehoa) dieeteissä tätä asiaa harvoin osataan ottaa huomioon. Toki naisilla luontaisestikin rasvaa kertyy suhteessa eniten jalkoihin. Mutta omituista on se, että nykyisin myös useimmilla miehillä taka- ja etureisistä löytyy kunnon rasvapoimut. BioSignature-kouluttajani Charles Poliquinin mukaan miehillä tulisi olla jaloissa alle 5mm ihopoimu niin etureidessä kuin pakaran alla takareidessä. Tätä suurempi määrä kertoo estrogeenien kertymisestä vartaloon.

Nykyisin toksisuus yhdistetään myös moniin sairauksiin. Se voi olla altistava tekijä sairauden puhkeamisessa, sairautta kiihdyttävä tekijä tai paranemisen este. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi syövät, kilpirauhasen vajaatoiminta, kakkostyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, neurologiset sairaudet kuten epilepsia ja Parkinsonin tauti sekä monet autoimmuunisairaudet kuten reuma, MS-tauti ja psoriasis. Monet ”selittämättömät” ongelmat kuten lapsettomuus voivat myös liittyä toksisuuteen. Esimerkiksi Parkinsonista sanotaan, että se on ns. ”man made disease” eli ihmisen tekemä sairaus. Yhdeksi syypääksi epäillään raskasmetallien kertymistä elimistöön.

Noin, tässä vaiheessa varmasti jokainen lukija alkaa olla hereillä asian suhteen. Jokainen meistä on siis toksinen – se on vain valitettava fakta.

Suomessa olemme onnekkaita, sillä meillä on kaikki edellytykset hyvinkin puhtaalle elämälle verrattuna esimerkiksi New Yorkissa, Pekingissä tai muissa maailman valtavissa metropoleissa asuviin ihmisiin. Silti olemme aikamoisen sairaita ja kärsimme mitä ihmeellisimmistä vaivoista.

Mitä jos ottaisimme puhtaan luonnon, ilman ja veden, metsien antimet ja aidon ruoan edes hiukan suuremmalla kiitollisuudella vastaan?

Kuvan lähde: VisitFinland.com

Äänestää voi jaloillaan ja lompakollaan, esimerkiksi ohittamalla kaupassa eineshyllyt ja loputtomat limuvalikoimat. Esimerkiksi tämä hevosenlihakohu… no, jos ihmiset söisivät aitoa ruokaa, ei tarvitsisi miettiä tällaistakaan. Hevosenliha ostettaisiin lihatiskistä hevosena ja naudanliha nautana.

Kuvan lähde: www.yle.fi

Share on Facebook