Jokapäiväiset kemikaalimme: näin vähennät toksiinialtistusta

By / 28 helmi 2013 / No Comments

Päivittäinen take away -kahvi saattaa olla merkittävä toksiinien lähde vuositasolla. Kuvan lähde: ianvisits.co.uk

Edellisessä blogipostissa kävin läpi toksiinikuormituksen nykytilaa. Tänään tartutaan toimeen ja katsotaan, millaisia valintoja voimme tehdä arjessa toksiinialtistuksen vähentämiseksi. Alussa homma voi tuntua vaivalloiselta, mutta kun teet yhden asian kerrallaan, kiittävät ennenpitkää niin kehosi, mielesi kuin myös jälkeläisesi.

Tämä posti on pitkä. Jos et jaksa lukea perusteluita asioille, tässä on listani arkipäivän toksiinialtistuksen vähentämiseen:

1. Syö puhtaampaa ruokaa
2. Valmista ja lämmitä ruokaa turvallisesti
3. Säilö ruokaa turvallisesti
4. Vältä säilykkeitä
5. Hankkiudu eroon amalgaamipaikoista
6. Vaihda muovinen juomapullosi ja kertakäyttökahvikuppisi laadukkaampaan
7. Tutki, mitä kosmetiikkasi ja kodin tuotteesi sisältävät ja vaihda laadukkaampaan
8. Pohdi, onko lääkityksille vaihtoehtoja ja harkitse tarkkaan hormonivalmisteiden käyttöä
9. Lopeta tupakointi ja liika alkoholilla läträäminen

Pieni selvennys lienee vielä paikallaan: toksiinilla tarkoitetaan mitä tahansa ainetta, joka voi jo hyvin pienissä määrissä saada aikaan vakavia terveyshaittoja. Mikä tahansa ainehan voi olla toksiini liikaa nautittuna – jopa vesi ja ilma. Nyt kuitenkin puhutaan aineista kuten elohopea, dioksiinit tai PCB, joiden kohdalla haitalliset määrät voivat olla milligrammoja eli aivan hävyttömän pieniä määriä kyseistä ainetta.

Kinkkiseksi tilanteen tekee se, että vaikka näitä aineita tutkittaisiin yksittäin, ei monen eri aineen samanaikaisen altistuksen haittoja tunne kukaan.  Toisen ongelman tähän yhtälöön asettaa biokemiallinen yksilöllisyytemme, joka vaikuttaa merkittävästi aineenvaihdunnassa syntyvien luontaisen kuin myös haitallisten aineiden poistumiseen elimistöstä.

Otetaan esimerkki elohopeasta: vauva numero 1 on sattunut saamaan myrkynpoistojärjestelmän suhteen onnekkaan ihmisen geenit ja vauva numero 2 ei-niin-onnekkaan ihmisen geenit. Tämän vuoksi on mahdollista, että vauva numero 1 ei saa esimerkiksi rokotteista mitään sivuvaikutuksia. Ei-niin-onnekkaalle vauva numero 2:lle taas voi kehittyä autismi rokotteiden sisältämän elohopean vuoksi, koska hänen elimistönsä ei pysty poistamaan sitä lainkaan. [Lähde: Mark Schauss, Achieving Victory Over A Toxic World]

Ehkä tulevaisuudessa geenitestaus yleistyy ja tällaiset ongelmat voidaan eliminoida jo ihmiselämän ensi metreillä. Minua tämä asia mietitytti sen verran, että teetin itselleni Genova Diagnosticsin detoksigenomisen testin. Suvussani valitettavan moni on sairastanut syövän tai menehtynyt siihen. Itse en halua istua aloillani toivomassa parasta, jos voin tietää itsestäni enemmän ja siten kenties estää tällaisen kohtalon. Uskon vahvasti siihen, että voimme itse vaikuttaa terveyteemme, vaikka meillä olisikin geneettinen alttius sairastua tiettyihin sairauksiin.

Ympäristökemikaaleja yli 20 vuoden ajan tutkineen Mark Schaussin mukaan voidaan puhua ns. ladatun revolverin teoriasta. Jokainen toksiinialtistus alkaa vähitellen täyttää revolverin pesiä joko siten, että pesät täyttyvät yksi kerrallaan tai niissä olevat luodit vahvistuvat vaikutukseltaan.

Kuvan lähde: Wikipedia

Pesiä voivat täyttää parabeeneilla ja ftalaateilla ryyditetyn kosmetiikan päivittäinen käyttö, työpaikalla tapahtuva toksiinialtistus (esim. hitsaaja, kynsiteknikko, kaupan kassalla kuitteja jatkuvasti käsittelevä myyjä, hammaslääkäri…), bussin odottelu tai autossa istuminen joka päivä keskellä ruuhkaa, kesämökillä marjapensaiden myrkyttäminen torjunta-aineilla tai einessapuskan lämmittäminen muoviastiassa joka päivä mikroaaltouunissa. Skenaarioita on lukemattomia.

Mikä sitten laukaisee aseen? Triggereitä voivat olla esimerkiksi infektio, onnettomuus, ruokavalio, rokotteen saaminen, emotionaalista hyvinvointia järisyttävä tapahtuma tai mikä tahansa tekijä, jonka herkkä keho-mieli-yhdistelmämme kokee stressinä. Tapahtuma ei välttämättä ole ns. kertalaukaus, vaan pitkän ajan myötä kasautunut stressi kuten ravinneköyhä ruokavalio.

Tämä on kuin venäläisen ruletin pelaamista, joko hitaasti liipasinta hivuttamalla tai kertalaukauksella. Meillä voi olla onnea matkassa tai sitten ei. Jos pesä on tyhjä – vaikka kaikki muut pesät olisivat olleet täysiä – voi henkilö pysyä terveenä ja olla saamatta mitään negatiivisia vaikutuksia toksiineista koko elinikänään. Joku toinen voi olla vähemmän onnekas ja osua yhdelläkin laukaisulla juuri siihen pesään, jossa luoti on tai jonka luodin voimakkuus on kaikkein tuhoisin. Tämä tarkoittaa sairastumista.

On mahdoton sanoa ennalta, kuka tulee kärsimään altistuksesta ja kuka ei. Mutta se mitä voimme tehdä, on ymmärtää toksiinien vaikutukset ja kuinka voimme itse oman elämämme valinnoilla vähentää revolverin pesien täyttöä, onnistua putsaamaan niitä ennenkuin ne ovat tupaten täynnä ja toki myös merkittävältä osin vähentää triggereitä, jotka voisivat laukaista aseen. Seuraavien vinkkien avulla vähennät revolverisi pesien lataamista merkittävästi.

Syö puhtaampaa ruokaa

Ensimmäinen askel on jättää einekset, puolivalmisteet, marinoidut lihat ja limut kaupan hyllylle. Näin vähennät jo merkittävästi mm. säilyvyyttä, koostumusta, makua ja väriä parantavien aineiden saantia, joita saattaa olla aivan tavallisina pitämissämme ruoka-aineissa jopa kymmeniä.

Katsopas vaikkapa näiden kahden tuotteen eroa, joista ensimmäinen on näennäisesti terveysruokaa (”sehän on lohta!”) ja toinen edes astetta aidompaa itseään:

  • Pirkka hunajamarinoitu kirjolohisuikale: Viljelty kirjolohi (Oncorhynchus mykiss) 75%, marinadi 25% (vesi, rypsiöljy, suola, mausteet (mustapippuri, rosépippuri, valkopippuri, kurkuma, korianteri, sipuli, valkosipuli, sinapinsiemen, paprika, tilli)), aromit (paprika, hunaja, sitruuna), hiivauute, sakeuttamisaineet (E412, E415, E322), säilöntäaineet (E211, E202), happamuudensäätöaine (E330), elintarvikeväri (E150).
  • Pirkka kirjolohisuikale: Ruodoton viljelty suomalainen kirjolohi 94%, rypsiöljy, suola 1,0%

Kumpaa söisit siis mieluummin? Joskus myös viattomina pitämämme ruoka-aineetkin saattavat kertaheitolla tuoda kehoon yli kymmenen ainetta, joita kotona ei tulisi ruokaan lisättyä. Itse en ainakaan kotona käytä esim. sakeuttamisaine E412:ta tai elintarvikeväri E150:a kun valmistan lohta. 😉

Jos et pysty hankkimaan luomulihaa, pyri syömään mahdollisimman vähärasvaisia proteiininlähteitä, kuten esimerkiksi vähärasvaista naudan jauhelihaa, kanaa, kalkkunaa, possun ulkofilettä, papuja, linssejä, raejuustoa ja maitorahkaa. Eläimet säilövät rasvakudokseensa toksiineja aivan kuten me ihmisetkin. Tavanomaisella rehulla ruokitut eläimet tietysti saavat sisuksiinsa kaikki ne torjunta-aineet, joita tavanomaisen rehun kasvatuksessa on käytetty. Luomuliha on mahdollisesti puhtaampaa. Sen hankinta ei kuitenkaan ole kaikille mahdollista, joten tällöin kannattaa suosia vähärasvaisia proteiinivaihtoehtoja ja ostaa edes rasvat luomuna.

Kun ruokakassi alkaa olla täytetty puhtailla ruoka-aineilla, voi alkaa siirtyä mahdollisuuksien mukaan enemmän luomuun ja lähiruokaan. Esimerkiksi ruokapiirit on hyvä tapa hankkia edullisesti lähituottajien ruokaa. Kauppahalleista saa laadukkaita lihoja, kaloja ja kasviksia ja niistä löytyy usein luomutiski.

Ruokaa kannattaa pakata paperipusseihin muovin sijaan silloin kun se on mahdollista. Katsopas huvikseen, kuinka moni säännöllisesti kaupasta ostamistasi ruoka-aineista on pakattu muoviin. Jokainen meistä altistuu muovien kemikaaleille päivittäin.

Luomun suhteen ei tarvitse olla fanaattinen. Sitä voi ostaa kun se on mahdollista ja järkevää. Esimerkiksi kesällä ostan mieluummin kotimaisia ei-luomukasviksia kuin ulkomaista luomua, jos vain nämä kaksi on vaihtoehtoina. Mieluiten suosin kotimaista luomua. En kuitenkaan aja ympäri Pirkanmaata hysteerisesti luomuparsakaalia etsien vaan ostan sen espanjalaisen, jos kaupassa ei ole muuta. Ja syön sen hyvällä fiiliksellä torjunta-ainemyrkytystä pelkäämättä. 😉

Valmista ja lämmitä ruokaa turvallisesti

Vaihda ruoanvalmistuksessa käyttämäsi paistinpannut, kattilat ja padat valurautaan,  (kuumennusta kestävään) lasiin, teräkseen tai keraamisiin astioihin. Myös keraamiset pannut ovat ok, joskaan en ole itse onnistunut löytämään vielä pannua joka kestäisi kovinkaan pitkään. Valurauta sen sijaan ei mene käytössä miksikään, kun siitä pitää huolta. Leipomisesta ja uuniruoasta pitävä voi suosia silikonisia vuokia, jotka nykytietämyksen mukaan ovat turvallisia.

Kuvan lähde: dinnerseries.com

Vältä teflonia – tästä ei kannata tinkiä. Teflon voi vuotaa PFC-yhdisteitä eli perfluorattuja yhdisteitä ruokaan etenkin kun astioita kuumennetaan korkealla lämmöllä tai jos niiden pinta on rikkoutunut. PFC-yhdisteiden tiedetään olevan neurotoksisia eli vahingoittavan hermostoa, vahingoittavan mm. hormonitoimintaa, hermovälittäjäaineita, solujakautumista ja immuunipuolustusta sääteleviä geenejä ja voivan aiheuttaa keskenmenoja ja sikiön epämuodostumia. Nämä aineet ovat xenoestrogeenejä.

Enää en lämmittäisi kaurapuuroa mikrossa muovikipossa, kuten tein fitness-aikoina joka aamu monen vuoden ajan. Silloin kaikki ruoat menivät pakasterasioissa tai muovikulhoissa mikron kautta ääntä kohti. En tullut koskaan ajatelleeksi, että samalla kun kuumennus siirtää muovista haitallisia xenoestrogeenejä ruokaani, tuhoan mikrottamalla ruoasta myös kaikki entsyymit ja monet herkät flavonoidit joita kasviksissa on.

Xenoestrogeenien vaikutukset eivät näy terveydentilassa muutamassa kuukaudessa tai parissa vuodessa. Vuosikymmenten saatossa xenoestrogeenilottoa pelanneista osalle voi tärähtää jättipotti, kuten esimerkiksi rinta- tai eturauhassyöpä. Liika estrogeeni ja xenoestrogeenit kiihdyttävät kaikkien syöpien kasvua. Ne voivat olla osasyynä myös tiukasti alavartalossa istuvaan rasvakudokseen, etenkin takareisissä.

Säilö ruokaa turvallisesti 

Kun ruokaa jää yli tai kun valmista ruokia etukäteen seuraaville päiville, älä koskaan laita kuumaa ruokaa muoviastioihin. Jos käytät muoviasioita, jäähdytä ruoka ensin. Parhaat materiaalit ruoan säilytykseen ovat lasi ja ruostumaton teräs. Lasisia säilytysastioita (muovisilla kansilla) löytyy jo monista isoista marketeista.

Kun teen kotona isompia satseja ruokaa seuraaviksi päiviksi, pakkaan usein ruoat lasiastioihin. Annan ruoan jäähtyä ennen kannen sulkemista ja ruoan siirtämistä jääkaappiin. Reissupäivinä pakkaan (etukäteen valmistamani / jäähtyneen) ruokani muovirasioihin, koska lasi painaa melkoisen paljon. Minusta käytännöllisyyskin on otettava huomioon. Järki lähtee, jos kaikkea pitää optimoida hulluuteen saakka ja pelätä joka nurkan takana ja purkissa asuvaa xenoestrogeenia ja kemikaalia.

Vältä säilykkeitä

Vähennä säilykkeiden käyttöä ja vähitellen minimoi se kokonaan. Mitä vähemmän säilykkeitä käytät, sitä vähemmän altistut turhaan xenoestrogeeni BPA:lle eli bisfenoli A:lle. Satunnaiset altistukset tuskin haittaavat, mutta krooninen säilykeruoan lappaminen ei tee kenellekään hyvää. Bisfenoli A:n tiedetään esimerkiksi heikentävän insuliiniherkkyyttä ja siten voivan vaikuttaa kakkostyypin diabeteksen syntyyn. Näitä haitallisia muutoksia hormonijärjestelmässä tapahtuu jo niillä määrillä, joille altistumme arkisessa elämässämme.

Kuvan lähde: Santamariaworld.com

Ensimmäisenä mieleen tulevat kookosmaidolla lotraavat paleoruokailijat. Itsekin kuuluin jossain vaiheessa niihin, joiden kaapista löytyi tölkkitolkulla kookosmaitoa. Valmentajakollegani ystävällisesti kysäisi, että ”oletko Kaisa nyt miettinyt tuota kookosmaidon käyttöä ihan loppuun asti…?” Kyllä näitä herätyksiä siis tarvitsee aina itse kukin! Tuosta lähtien olen ostanut kookosmaitoni tetrassa. Santa Marialla on hyvä 90 % kookosta sisältävä kookosmaito, jota myydään pienessä ja isossa violetissa tetrassa. Kookosmaito sopii silloin tällöin niin siipikarjan, punaisen lihan kuin kalankin kastikepohjaksi.

Toinen kuluttajaryhmä ovat maitorahkaa ja ananasta joka ikinen päivä välipalaksi syövät bodymunkit ja -nunnat ja vastaavat wannabet. Syö ananaksen tilalla ennemmin vaikka suomalaisia mustikoita niin saat antioksidanttejakin.

Itse söin fitness-aikoinani kuukausitolkulla säilykeananasta ja -tonnikalaa. Joka ikinen päivä ja usein vielä monta purkkia päivässä. Kisadieetin tiukimmassa vaiheessa valmentajalta saamani ruokavalio sisälsi päivittäin lounaaksi ja päivälliseksi purkillisen tonnikalaa vedessä ja 50 grammaa kurkkua (kyllä, punnitsin kurkun).

Myöhemmin raskasmetallitestissä näkyi kohonnut elohopean määrä elimistössä. Ei vaarallisella tasolla – mutta elohopean suhteen ei ole määrää joka olisi sopiva. On hyvin yksilöllistä, millaiset määrät elohopeaa alkavat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi hormonaalisessa säätelyssä tai hermoston toiminnassa. Elohopea voi vaurioittaa esimerkiksi hormonitoiminnan ”pääkatkaisijoiden” eli hypotalamuksen ja aivolisäkkeen toimintaa, jolloin ongelmasta kärsivät kaikki ns. alajuoksulla olevat umpirauhaset eli kilpirauhanen, lisämunuaiset ja sukupuolirauhaset. En tiedä, onko elohopea ollut yksi tekijä omassa kilpirauhashärdellissäni, koska tekijöitä on takuuvarmasti monia. Se on kuitenkin on mahdollista.

Tonnikala on valtamerten jätesanko. Tonnikala on suurikokoinen petokala, joka syö pienempiä kaloja ja ehtii näin kerätä itseensä toksiineja ja raskasmetalleja. Mitä korkeammalla ruokaketjussa eläin on, sitä enemmän siihen ehtii kertyä haitta-aineita. Jenkkireissuilla on tullut bongattua esim. Whole Foods -kaupoissa tällaisia varoituksia tonnikalahyllyllä:

Tölkkeihin kuuluvat myös kalja- ja limutölkit. Jos olutta on litkittävä, voit helpottaa edes sen verran elimistösi kuormaa, että valitset lasisen olutpullon tölkkien sijaan.

Limujen juomista on vaikea suositella millään tavalla, mutta satunnaisesti nautittuna en pidä niitä ongelmana. Ravintolassa voin itse ottaa limun toisinaan, se voi kuulua viikon vapaisiin aterioihini. Liika tiukistelu ja niukistelu alkaa kiristää hermoa ja pian stressi on pahempi kuin kyseisen ruoan tai juoman aiheuttama vaikutus elimistössä. Järki siis käteen niin toksiinien välttelyssä kuin ruokavalion puhdistuksessa. Kun 80-90 % on kunnossa, voi loppu olla niitä vähemmän optimaalisia ruokia eli ns. vapaampia aterioita. Vapaa ateria ei kuitenkaan tarkoita perhepizzaa, lavallista kaljaa, kolmea kermamunkkia ja 500 gramman karkkipussia.

Hankkiudu eroon amalgaamipaikoista

Vaihdata biohammaslääkärillä amalgaamipaikat elimistölle vähemmän haitallisiin hammaspaikkoihin. Suomen Biohammaslääkäreiden Yhdistyksen sivuilta voit etsiä lähimmän hammaslääkärin, joka osaa tehdä poiston fiksusti. Täältä voit lukea, miksi amalgaamisaneeraus kannattaa tehdä.

Tutustuin viime vuonna hammaslääkäriin, joka oli menettänyt terveytensä työnsä vuoksi. Jatkuva amalgaamialtistus oli vuosien aikana vahingoittanut hänen terveyttään niin, että hän joutui jättämään työnsä kokonaan. Minun on siis hyvin vaikeaa uskoa etteivätkö amalgaamipaikat olisi vahingollisia terveydelle.

Kaikille amalgaamipaikoista ei ehkä tule oireita (taas kerran: biokemiallinen yksilöllisyys), mutta ehkä ei kannata jäädä odottamaan mitä vuosikymmenten saatossa tapahtuu. Niistä irtoava elohopea on myrkky, jonka poistuminen elimistöstä on suurimmalla osalla ihmisistä minimaalista perintötekijöiden ja riittämättömien ravinnemäärien vuoksi.

Lääkäri Kaarlo Jaakkolan ja hammaslääkäri Leif Gransin kirja Amalgaamisairaudet ja antioksidanttihoito valottaa tätä aihetta tarkemmin. Vuonna 1994 julkaistua kirjaa löytyy esim. antikvariaateista ja nettihuutokaupoista.

Vaihda muovinen juomapullosi ja kertakäyttökahvikuppisi laadukkaampaan

Veden juominen on hyvä juttu, mutta valitettavan moni käyttää vesipullonaan limu-, vihcy- tai energiajuomapulloa, juo päivittäin pullovettä tai täyttää mukiaan työpaikalla muovisesta vesiautomaatista. Muovipullot ja -astiat ovat tunnettu xenoestrogeenien lähde (lisää täällä ja täällä). Erityisen huolestuttava juttu ovat lasten tuttipullot ja tuttipullosta luopumisen jälkeen muut muoviset juomapullot. Jos olet raskaana tai perheessäsi on pikkuisia, lue tämä juttu Bebes.fi-sivulta.

Kuva: sannas.fi

Hanki itsellesi kaunis ja ekologinen teräksinen tai lasinen juomapullo. Kivoja ovat esimerkiksi teräksiset KleanKanteen-pullot ja lasiset LifeFactory-pullot. LifeFactoryn pulloja löytyy monessa eri koossa aikuisille, taaperoille ja vauvoille. Jos sheikkaat proteiinijuomasi sekoituspullossa, fiksu valinta on muovinen (mutta BPA-vapaa) BlenderBottle-shaker. Ei vuoda eikä räjähdä auki kassiin kuten valitettavan monet shakerit.

Kurkkaa nykyisen pullosi pohjaa. Jos löydät PP-merkinnän, on pullo turvallinen. Muovimerkinnät kertovat, mistä pullo tai muoviastia on valmistettu. Numerot 3 tai 7 ovat muoveja, jotka sisältävät usein ftalaatteja ja bisfenoli A:ta. Numero 6 on yleisesti ruokapakkauksissa käytetty muovi, jota ei kannata kuumentaa.

Näistä löydät lisää tietoa esim. Hormonidieetti-kirjasta. Vältä siis pulloja joista löydät näitä merkkejä ja mitä tahansa ruokia jotka on pakattu tällaisia merkintöjä sisältäviin muovipakkauksiin:

Juotko usein take away -kahvia? Silloin altistut todennäköisesti xenoestrogeeneille. Vältä take away -kahvimukien kansia: kuuma juoma lämmittää kantta ja siitä irtoavat muoviyhdisteet päätyvät juomaan. Poliquinin mukaan tämä on yksi suurimmista xenoestrogeenien lähteistä USA:ssa.

Jos juot usein take away -kahvia, hanki turvallinen muki josta ei irtoa kemikaaleja. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi KeepCupSIGG Steelworks -termospullo tai SteelWorks Thermal Mug -kahvimuki (jotka näkyy tuolla kaupassa olevan -50 % alennuksessa juuri nyt).

Tutki, mitä kosmetiikkasi ja kodin tuotteesi sisältävät ja vaihda laadukkaampaan

Shampoo, hoitoaine, suihkugeeli, hammastahna, kosteusvoide, puuteri, luomiväri, kajal-kynä, ripsiväri, aurinkopuuteri, huulikiilto, lämpösuoja hiuksille, hiuslakka, hajuvesi… kuulostaako normaalilta aamulta?

Kosmetiikka on iso tekijä toksiinialtistuksessa. Nuoret altistuvat kosmetiikan kemikaaleille vielä aikuisia enemmän. Samaan kategoriaan voitaisiin niputtaa kodeissa käytettävät puhdistusaineet, ilmanraikastimet ja pesuaineet. Näiden sisältämät parabeenit, ftalaatit ja lukemattomat muut aineet voivat pitkässä juoksussa olla haitallisia mm. hormonijärjestelmälle, lisääntymiskyvylle ja aiheuttaa pahimmillaan syöpää ja muita sairauksia.

Kuvan lähde: ewg.org

”Environmental Working Group (EWG) havaitsi 16 kemikaalia neljästä eri kemikaaliperheestä – ftalaatteja, triklosaaneja, parabeeneja ja myskejä – veri- ja virtsakokeissa, jotka otettiin 20 14-19-vuotiaalta nuorelta. Tutkimuksissa nämä kemikaalit on yhdistetty syöpään ja hormonihäiriöihin. Nämä testit ovat ensimmäisiä, joissa on tutkittu teini-ikäisten parabeenialtistusta ja ne osoittavat että nuoret naiset altistuvat laajalti näille yleisille kosmetiikan säilöntäaineille. Kahta parabeenia, metyyli- ja propyyliparabeenia, löytyi jokaisesta testatusta tytöstä.”
– Lähde: EWG (suomennos on omani)

Skin Deep -tietokanta tai Cosmetic Check -tietokanta auttavat tekemään fiksumpia valintoja kosmetiikan suhteen. Skin Deep -tietokannasta tykkään enemmän, koska sinne voi syöttää oman suosikkituotteensa ja hakutulos näyttää heti, minkä arvosanan tuote saa kemikaalikuorman suhteen. Miinusta siitä, että tietokanta ei tunnu olevan ihan ajantasalla uusien formuloiden suhteen monien merkkien (esim. BareMinerals, Lavera yms.) kanssa. Cosmetic Check on mielestäni hankalampi käyttää, koska sieltä täytyy tutkia jokaista INCI-listan ainesosaa erikseen.

Kurkkasin huvikseen Floridassa lähikaupasta ostamani Burt’s Bees -kosteusvoiteen sisältöä Skin Deep -tietokannan avulla. Kotosalla käytän useimmiten kookosöljyä, Laveran kosteusvoiteita ja ihon kuiviin kohtiin (kuten kyynärpäät) kaakaovoita. Näitä ei reissuun tullut mukaan, joten päädyin haahuilemaan läheisen CVS Pharmacyn kosteusvoidehyllylle. Burtin ihanan tuoksuinen Milk & Honey -kosteusvoide ei ollutkaan sitten ihan niin ”naturally nourishing” kuin etiketti sanoo, vaikka kyseisestä kaupasta varmasti parhaimmistoa olikin. Arvosana 4 tarkoittaa ”moderate hazard” eli sisältää ainakin jonkin verran mahdollisesti myrkyllisiä aineita.

SkinDeep-tietokanta: www.ewg.org/skindeep/

Kosmetiikan suhteen en ole itse mikään kovin ihmeellinen tietopankki – omia suurimpia kiinnostuksen kohteitani on ravinto ja liikunta, ei niinkään kosmetiikka ja kauneudenhoito. Olen koittanut löytää jonkun järkevän balanssin siinä, että käyttämäni tuotteet eivät vastaa missään myrkkyämpärissä kylpemistä, mutta ne eivät välttämättä ole myöskään 100 % luomua tai kemikaalitonta (yksinkertaisesti siksi, että en ole kyennyt ottamaan niin paljon aikaa perinpohjaiseen selvitystyöhön mitä se ehkä vaatisi).

Ostaessani jotain tuotetta tarkistan aina ensimmäisenä sisältääkö sen ainesosaluettelo sanan ”paraben”. Parabeenit ovat kosmetiikassa yleisesti käytettyjä säilöntäaineita. Ne ovat xenoestrogeenejä. Hämmentävän monet päivittäistavarakaupoissa ja apteekeissa myytävistä kosteusvoiteista ja kosmetiikkatuotteista sisältävät näitä. Katsopas esimerkiksi Apobase-voiteen ainesosalistaa:

Aqua, petrolatum, paraffinum liquidum, cetearyl alcohol, ceteth-20, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben

Kuvan lähde: perheapteekit.fi

Ei varsinaisesti huvita voidella kyseisellä tuotteella itseään. Minkähänlaisia vaikutuksia esimerkiksi atoopikot saavat pitkän ajan kuluessa näistä voiteista, kun moni suorastaan kylpee näissä rasvoissa päivittäin?

Parabeenien tiedetään voivan vaikuttaa negatiivisesti miesten testosteronitasoihin ja aiheuttaa rintasyöpää molemmilla sukupuolilla. Ehkäpä siihen ihon kosteuttamiseen voisi käyttää siis jotain muutakin. Kookosöljy ja kaakaovoi ovat hyviä vaihtoehtoja, samoin parabeenittomat kosteusvoiteet joita löytyy esimerkiksi karkkikauppaa muistuttavasta Joliesta: kurkkaa vaikka päivävoiteet ja vartalovoiteet. Tykkään itse tosi paljon Laveran voiteista.

Toinen ”hyvä tietää” -kemikaaliryhmä ovat ftalaatit, englanniksi phtalates. Myös ne ovat xenoestrogeenejä. Ftalaatteja löytyy esimerkiksi hajuvesistä, hiuslakasta ja kynsilakasta, mutta myös tuoksukynttilöistä, huonetuoksuista, ilmanraikastimista (ts. vessahajusteista), vaatteista ja lasten leluista.

Jos ainesosaluettelossa lukee ”fragrance” tai ”parfum”, se sisältää ftalaatteja. Ainakin USA:ssa kodintuoksut, vessahajusteet ja muut pahojen hajujen peittäjät ovat lääkäri Mark Houstonin mukaan tällä hetkellä yksi suurimmista ftalaattien lähteistä. Niiden tiedetään vaurioittavan esimerkiksi testosteronin tuotantoa. Ftalaatit saattavat kätkeytyä kosmetiikassa myös lyhenteiden DBP,  DEP, DEHP, BzBP, MEHP, DES ja DMP taakse.

Ftalaatteja käytetään muovinpehmentiminä. Lapset voivat altistua niille esimerkiksi halpojen muovilelujen kautta (ja lastenhuoneiden ilmassa on eniten kemikaaleja). Kannattaa siis olla tarkkana mitä roinaa kotiin hankitaan.

Kuva: Blueberryliving.fi

Tukka-aineista oma valintani on tällä hetkellä Kevin Murphy (jota saa monista kampaamoista Suomessa). Suihkugeeleistä, saunavoiteista, käsivoiteista yms. käytössä on olleet viime vuosina mm. suomalaiset Blueberry Living ja Ole Hyvä sekä iHerbistä tilaamani Desert Essence. Kaikki nämä tuotteet ovat parabeenittomia ja niissä käytetään luonnonaineita, kuten kasviuutteita.

Meikeistä olen käyttänyt nyt usemman vuoden BareMinerals-mineraalimeikkejä, joskin olen kuullut että ne eivät suinkaan ole puhtaimmasta päästä. AlimaPuren puolesta moni liputtaa mineraalimeikkien kinginä. Itse en niistä tykännyt niin paljoa, mutta meidän OP-tiimissämme useampi tytöistä käyttää niitä.

Kosmetiikan suhteen aion kääntyä seuraavaksi Suomessa Jolien tyttöjen eli Jutta Ruonansuun ja Katja Kokon puoleen. Uskoisin että heiltä saan meikkilaukkuuni täydennystä jolla ei ole haittavaikutuksia terveyteeni.

Kodin pesu- ja puhdistusaineiden suhteen Mr Musclet ja muut myrkkyseokset kannattaa jättää kaupan hyllylle. Ole Hyvä -sarja (saatavilla esim. Ruohonjuuresta ja monista verkkokauposta) ja Ecover (saatavilla isoista kaupoista) ovat ainakin ekologisia ja toimivia vaihtoehtoja.

Pohdi, onko lääkityksille vaihtoehtoja ja harkitse tarkkaan hormonivalmisteiden käyttöä

Enää ei ole epätavallista, että jo kaksi-kolmikymppisillä alkaa olla kaiken sortin kremppaa. Yksi syö verenpainelääkkeitä, toinen on saanut kolesterolilääkkeet, kolmannella on reuma… tuntuu, että lääkkeitä popsivia on nykyään enemmän kuin niitä, joilla ei ole yhtäkään lääkitystä säännöllisessä käytössä.

Harmillista tässä on se, että moni näistä lääkityksistä olisi joko vähennettävissä tai jätettävissä pois jos elämäntapoja korjattaisiin. Lääkkeet harvoin korjaavat ongelmaa aiheuttavaa syytä. Oireiden hoitoon niistä toki voi olla apua ja joskus ne tietysti ovat välttämättömiä. Lääkkeet kuormittavat elimistöä ja etenkin maksaa, joka suurimmissa määrin vastaa kehon puhdistuksesta.

Jos siis napsit lääkkeitä, ota selvää onko sairastamastasi taudista mahdollista parantua korjaamalla kehon epätasapainotilaa. Esimerkiksi korkea verenpaine on vain oire. Se kertoo kehon stressistä, joka voi olla niin henkistä kuin fyysistä. Korkea kolesteroli on vain oire.

Apua kannattaa hakea esimerkiksi ravinto- ja elämäntapavalmennuksesta tai funktionaalisen lääketieteen lääkäriltä. Huomioithan, että lääkityksiä ei koskaan saa lopettaa keskustelematta ensin lääkärin kanssa.

Hormonivalmisteiden suhteen kannattaa olla kriittinen. E-pillereiden käyttö on hirvittävän yleistä, eivätkä ne sovi läheskään kaikille. Pillereiden etinyyliestradioli ja progestiini ovat synteettisiä hormoneja, jotka ovat vielä voimakkaampia kuin kehon omat estradioli ja progesteroni. Sama pätee vaihdevuosien hoitoon käytettäviin hormonivalmisteisiin.

Harva tietää, että hormonivalmisteiden haittavaikutuksiin voivat liittyä esimerkiksi matala sinkkitaso (=> heikentynyt immuniteetti ja testosteronin tuotanto) ja suoliston heikentynyt bakteerikanta. Jälkimmäinen altistaa haitallisten entsyymien muodostukseen suolistossa. Nämä beetaglukuronidaasi-entsyymit estävät estrogeenien tehokkaan poistumisen elimistöstä. Estrogeenit imeytyvät tällöin suoliston seinämän läpi takaisin verenkiertoon.

Vuosien saatossa tällainen tila (kehon omiin estrogeeneihin ja xenoestrogeenikuormaan yhdistettynä) saattaa nostaa elimistön estrogeenitasoa sen verran korkealle, että voidaan puhua estrogeenidominanssista. Riippuen estrogeenien kemiallisesta muodosta, kaikki eivät suinkaan näy verikokeessa. Usein verikokeilla mitataan vain esim. estradioli tai estroni, ei lainkaan niiden aineenvaihduntatuotteita tai xenoestrogeenejä – jolloin koko kuva jää näkemättä. Estrogeenin aineenvaihdunta-analyysi on verikoe jolla aineenvaihduntatuotteiden suhteita voidaan mitata. Testi lähetetään analysoitavaksi USA:han.

Estrogeenidominanssin oireita ovat esimerkiksi rasvan kertyminen alavartaloon, rintojen arkuus, väsymys, sumuiset ajatukset, lapsettomuus, hypoglykemia eli alhainen verensokeri, PMS-oireet, PCOS (monirakkulaiset munasarjat -syndrooma, johon liittyvät myös insuliiniongelmat), luuntiheyden aleneminen, turvotus ja kilpirauhasen toiminnan heikkeneminen. Myös ovulaatioiden väliin jääminen (silloinkin kun kuukautiset tulevat) voi johtua estrogeenidominanssista.

Jos mahdollista, voisi vaihtoehtoina ajatella kuparikierukkaa tai kondomia. Jos mitään muita vaihtoehtoja ehkäisyyn ei ole kuin e-pilleri, niin toksiinien tehokkaampaa poistoa käsittelevä blogiposti (eli seuraava blogipostini) kannattaa lukea tarkkaan läpi. Elämäntapojen kanssa saa nimittäin olla siinä tapauksessa hyvin tarkkana. Myös vaihdevuosien kanssa taiteiluun on paljon tehtävissä elämäntapamuutoksilla. Niistä voi lukea lisää Hormonitasapaino-kirjasta tai tästä blogipostista.

Lopeta tupakointi ja liika alkoholilla läträäminen

Tälle vinkille minulta ei löydy vaihtoehtoa. Lopeta tupakointi – se on kenties typerin tapa, jolla altistat itseäsi päivittäin raskasmetalleille ja muille myrkyille joiden puhdistuskapasiteetti on jokaisen kehossa yksilöllinen. Alkoholin suhteen kannattaa vähentää korkeintaan 1-2 annokseen päivässä ja valita laadukkaita luomupunaviinejä, kuten cabernet sauvignonia tai merlotia. Alkoholi ja tupakan myrkyt ovat rasite maksalle. Mitä enemmän kessuttelet ja kittaat alkoholia, sitä vähemmän maksallasi on aikaa ja kapasiteettia työskennellä muiden elimistöösi joutuneiden kemikaalien kanssa.

Jos lopettaminen ja vähentäminen ei ota onnistuakseen, hanki apua vaikka osaavalta valmentajalta joka osaa addiktioiden purkamisen (vinkki: Minna Immonen voisi olla yksi ja Angelika Leikola toinen) ja tee samaan aikaan kehon puhdistusta ravinnon avulla. Seuraavasta blogipostista saat vinkkejä jälkimmäiseen.

***

Kunpa voisin sanoa, ”tässä kaikki”. Niin ei kuitenkaan ole. Vaikka postilla on mittaa, jäi tästäkin moni asia mainitsematta. Näillä vinkeillä olet kuitenkin jo monta askelta lähempänä puhdasta kehoa ja vähempää altistusta. Tietoa on tuhottomasti ja muutoksia varmasti tehtävänä monta monituista.

Voit aloittaa muutosten tekemisen esimerkiksi kotona yksi huone kerrallaan, yksi tavara / aine kerrallaan. Jos esimerkiksi käytät paistinpannua joka päivä, hanki seuraavalla kauppareissulla valurauta- tai ekopannu. Seuraavalla viikolla voit vaihtaa vaikkapa kosteusvoiteen parempaan vaihtoehtoon, jos se on toinen päivittäisessä käytössä oleva juttu. Kaikkea ei tarvitse muuttaa kertarysäyksellä. Tee muutos niin, ettei se aiheuta stressiä.

Share on Facebook