Kaisan kilpirauhasseikkailu osa 2: rT3-clearing ja paluu innostuneeksi itseksi

By / 25 heinä 2012 / No Comments

– Kaisan kilpirauhasseikkailu osa 1: diagnoosi, masennus ja toivoa uuteen alkuun
– Kaisan kilpirauhasseikkailu osa 3: onnellista arkea
Kaisan kilpirauhasseikkailu osa 4: raskaus ja lääkityksen vaihto

Minä paranen.

Tuo lause on ollut viimeisten viikkojen mantrani – mutta ei siksi, että yrittäisin kylvettää aivojani positiivisilla lauseilla (joka sekin olisi ihan viisasta), vaan siksi että tunnen sen kehossani ja mielessäni.

Ellet ole lukenut aiempaa tarinaani, suosittelen että luet sen läpi ennen tämän postin jatkamista. Mitä todennäköisimmin et muuten tule ymmärtämään mistä asiassa on kyse, ellet tiedä ensin taustoja ja faktoja kehoni tilasta.

Posti on jälleen pitkä, mutta minulle on tärkeää dokumentoida fiilikseni ja tämä tilanne niin tarkkaan kuin osaan. Ehkäpä se on osa paranemistani. Tämän jälkeen voin jättää asian taakseni.

[Kommentti 23.10.2013: Tämän blogipostin kirjoittamisesta on pitkä aika, enkä ole kaikista kirjoittamistani asioista enää varma tai samaa mieltä. Kun kirjoitin postin, eivät nämä rT3-asiat olleet vielä ”tapetilla”. Nyt olen montaa juttutuokiota viisaampi, kun olen keskustellut useiden eri tavoin kilpirauhasongelmia hoitavien lääkäreiden kanssa. Voin edelleen oikein hyvin, vaikka lääkitykseni on vaihdettu toiseen.  

Tiedän, että rT3-dominanssi ei ole virallinen diagnoosi, eivätkä kaikki henkilöt voi huonosti, joilla on melko korkea rT3-taso. Joillakin Thyroxin- tai yhdistelmälääkitys ei anna sitä vastetta jota toivotaan, ja tällöin voidaan kokeilla T3-monoterapiaa. Erittäin moni potilas voi hyvin, vaikka T3/rT3-suhde ei olisi lähelläkään 20:a. Tiedän myös että ns. clearingia, josta myöhemmin puhutaan, ei vain tule kaikille.

*Minulla* rT3-ongelma ja sen hoito menivät ns. oppikirjan mukaan – eli juuri niiden tarinoiden mukaan, joita luemme netistä ja kirjoista. On harmillista ja surullista, että kaikilla näin ei käy. En voi varmaksi tietää, mikä oman heikon vointini syy oli – oliko se todella huono T3/rT3-suhde vai joku muu. Sen kuitenkin tiedän, että vointini muuttui radikaalisti kuten olen blogiposteissani kertonut. 

Epäilen, että joillakin henkilöillä pohjalla on jotain muuta kuin rT3-ongelma. Jos lähdet selvittämään omaa kilpirauhastilannettasi, ota tämä huomioon. Taustalla olevat tekijät (esim. krooninen infektio, jatkuva homealtistus, krooninen stressi, ravinne-epätasapaino tmv.) kannattaa selvittää, sillä rT3:n kiihtynyt muodostus voi olla oire, eikä kyseessä ole välttämättä ”vioittunut” muunnos elimistössä. T4:n muuntuminen ns. oikeaan suuntaan eli enemmän T3:ksi voi palautua normaaliksi elintapa- ja ravintomuutoksilla jos ongelman aiheuttaja löytyy. Etsi itsellesi hyvä lääkäri, joka on kiinnostunut etsimään ongelmien syyt, hoitamaan sinua pitkäjänteisesti ja jonka kanssa saat ehdottomasti säännöllisen seurannan.]

Tilanne nyt: 15 Lio-viikkoa takana

Liothyronin-lääkityksen (pelkkä T3) aloituksesta on nyt kulunut tasan 15 viikkoa. Nostin annosta vähitellen omia olotilojani ja energiatasoani seuraten 120 mikroon (6 tablettia päivän aikana), joka on jo melkoisen korkea annos. Kun huomasin selvää vajaatoiminnalta tuntuvaa väsymystä, nostin annosta. Lion vaikutuksen huomaa todella nopeasti, sillä T3-hormonin puoliintumisaika on vain 1-2 vuorokautta. Nostot ja laskut tuntuvat lähes tunneissa.Tuossa 120 mikron annoksessa keikuin kesä-heinäkuun taitteessa jonkun aikaa.

Noin kaksi viikkoa sitten minulla alkoi tulla olo, että lääkettä pitäisi laskea. Hikoilin istuessa, kehoa kuumotti sisältä päin ja sormien nivelet kipuilivat. Juuri niinkuin pitikin käydä; tämä on mennyt täydellisesti oppikirjan mukaan. Tänään annokseni on enää 40 mikroa. Voin paremmin kuin viimeiseen kuuteen vuoteen.

Tiesin jossain sisälläni koko tämän ajan, että en ole masentunut, ettei elämäni ei ole p*rseestä (pahoittelut rumasta ilmauksesta, mutta tuon tarkemmin en osaa sitä sanoa), etten ole niin heikko fyysisesti, etten vihaa liikuntaa, etten ole ”allerginen” työlleni ja ettei kahvi voi olla ainoa asia joka saa minut ”normaaliin” olotilaan. Ettei elämäni ole niin stressaavaa kuin millaisena sen koin, etteivät värisävyt elämässä ole oikeasti haalistuneet muualla kuin omassa pääkopassani ja ettei helposti innostuva luonteenlaatuni ole muuttunut toisenlaiseksi.

Tunsin, että kehoni kemiallisissa reaktioissa on jotain vinksallaan ja ettei tuo kolmeakymppiä kohti kasvava nuori nainen ole aito minä.

Lio-historia

Aloituksesta on nyt 25.7.2012 kulunut noin 3,5 kuukautta (11.4. oli eka päivä) ja tänään annokseni on enää 2 tablettia (40 mikroa). Noin pari viikkoa sitten (3kk taitteen jälkeen) alkoi tulla lieviä liikatoiminnan oireita: kuuma olo, hikoilua, ylikierroksilla oloa, nivelkipuja. Tällä viikolla kuumansietokyky on heikentynyt, en jaksa olla saunassa kauaa. Kuuma on jo muutenkin 🙂

Aloin tiputtaa annosta vähitellen niin että otan edelleen Lion neljästi päivässä, tällä hetkellä vain pelkkiä puolikkaita. Annosta ei saa tiputtaa liian rajusti, ja T3:a pitää edelleen tulla tasaisesti, vaikka sitten pieniä murusia.

Miten clearing / puhdistus tapahtuu?

RT3-ongelman aikana tilanne on sama kuin ajaessa autoa käsijarru päällä. Minusta se tuntui siltä, että pääsin ehkä eteenpäin, mutta en kovin tehokkaasti – koko ajan tuntui kuin joku estäisi minua pääsemästä täyteen vauhtiin.

Reverse T3 -hormonin tehtävänä on hidastaa aineenvaihduntaa. Sitä kuuluu olla elimistössä luonnostaan ja sen T4:n muunnos RT3:ksi lisääntyy esimerkiksi stressin, liian matalakalorisen dieettaamisen, trauman (onnettomuuden) jne. myötä.

Ongelmia alkaa syntyä vasta kun T3:n (aktiivinen) ja RT3:n (T3:n reseptoripaikan vievä, ei aiheuta aineenvaihduntamuutoksia kuten T3) suhde muuttuu liiaksi RT3:n puolelle. Kun elimistöön ei laiteta tai se ei enää muodosta T4-hormonia, alkaa RT3:n määrä vähitellen vähenemään. Samaan aikaan T3:a annetaan T3-lääkkeen muodossa, joka ei voi muuntua eteenpäin RT3:ksi (vaikka jotkut lähteet näin väittävätkin – tässä kohti voin varmuudella sanoa, että nuo lähteet ovat väärässä). Näin saadaan T3/RT3-suhde kallistumaan T3:n puolelle.

Jossain kohti RT3:a on enää niin vähän, että T3 pääsee vihdoin sille kuuluviin reseptoreihin kiinni ja aineenvaihduntavaikutukset aktivoituvat. RT3-clearingin / RT3-puhdistuksen aikana tapahtuvat liikatoimintaoireet johtuvat tästä.

Rautalangasta väännetty malli RT3-clearingista / RT3-puhdistuksesta

Varmaan pystyt mielessäsi näkemään, miltä näyttää kun padon vierellä olevat tulvaportit avataan keväällä. Hetkessä padon takana oleva tyyni joki täyttyy virtaavasta vedestä. RT3-clearingia voisi ehkä verrata samaan tilanteeseen kuin mitä tapahtuu keväällä kun patojen tulvaportit avataan.

1. Alkutilanteessa mitä todennäköisimmin padon portit ovat kiinni (reseptoreissa on RT3:a) ja vesi sen takana saattaa pahimmillaan olla kokonaan kuivunut (T3:a on selvästi vähemmän). Joessa sojottaa polkupyöriä, tynnyreitä ja kaikkea muuta epämääräistä sinne kuulumatonta moskaa (= aineenvaihdunta ei pelaa kunnolla, vajisoireet päällä riippumatta TSH- ja T4-arvoista: väsymystä, kakka on hukassa, iho kuivuu, kehon myrkynpoisto ei toimi vilkkaasti, rasvamakkaroita alkaa tursuta, mieli on täynnä mörköjä).

Kuva: http://theglobeandmail.com

2. T3-lääkityksen myötä pato on edelleen kiinni (= reseptoreissa on RT3:a) ja sen taakse kertyy koko ajan suurempi tulvaveden massa (= T3:n määrää nostetaan jatkuvasti ja sen määrä kasvaa verenkierrossa, mutta hormoni ei pääse sille kuuluville paikoille RT3:n pitäessä sen paikkoja). Paine patoa vasten kasvaa jatkuvasti (= RT3 vähenee hiljalleen, poistuu reseptoreista eikä sitä tule enää mistään, jolloin reseptoripaikkoja vapautuu).

Kuva: http://predatorhaven.blogspot.com

3. Pato avataan (= RT3-clearance / RT3-puhdistus), vesi pääsee virtaamaan vapaana (= T3 pääsee soluihin aktivoimaan aineenvaihduntamuutoksia). Vesi virtaa valtavalla voimalla eteenpäin (= T3:a on tässä kohti elimistössä liian paljon todelliseen tarpeeseen nähden) ennenkuin se rauhoittuu tasaiseksi virtaukseksi ja pintakorkeus vakioituu (= T3-lääkitystä vähennetään ja säädetään elimistölle sopivaksi).

Voi olla että suurimman virtauksen mentyä joki ikäänkuin ”kuivuu” hiukan => virran voima on vienyt vettä nopeammin kuin uutta tulee tilalle ja tällöin pintakorkeus on matalampi kuin normaalisti (= T3-lääkitystä vähennetään nopeasti niin paljon, että mennään lähes vajaatoiminnan puolelle, voi olla vajisoireita – kaikille ei käy näin).

Miltä liikatoiminta tuntuu clearingin / puhdistuksen aikana?

Minulla on liikatoiminnan oireet olivat aika lieviä siihen verrattuna mitä voisi olla. Muita liikatoiminnan oireita clearingin aikana voivat olla Wikipedian mukaan ”laihtuminen lisääntyneestä ruokahalusta huolimatta, sydänoireet (nopea, epäsäännöllinen syke, tykytys), lisääntynyt hikoilu, lämmönsietokyvyn huononeminen, uupumus, lihasheikkous, käsien tärinä, hermostuneisuus, ahdistuneisuus, univaikeudet, ripuli, kuukautiskierron muutokset, hiusten lähtö, sukupuolivietin aleneminen, gynekomastia ja akne. Lisäksi potilaan silmät voivat olla pullistuneena ulospäin, koska silmän takainen sidekudos lisääntyy.”

Fysiatri diagnosoi minulla viime viikolla TOS-oireyhtymän sormien puutumisen ja käsien kipuilun perusteella (lisää tietoa täällä). En tiedä kuinka paljon tällä oli tekemistä kilpparin kanssa ja kuinka paljon kaiken muun, kuten sen että touko-kesäkuussa aloitin jälleen aktiivisen salitreenin energiatasoni noustua riittävästi. Huomasin kuitenkin, että oireet ovat jonkin verran sen jälkeen kun olen laskenut Lioa. Aamuisin herään edelleen puutuvien, voimattomien ja kipuilevien käsien kera, mutta nyt sentään jaksan laittaa itse aamupalani (jokunen viikko sitten jouduin passittamaan mieheni paistamaan aamupalamme lihat, kun en jaksanut nostaa valurautapannua tai pitää lastaa kädessä).

Muilta RT3-ongelmaisilta olen kuullut Lion (ei edes välttämättä vielä clearing-vaiheessa, vaan jo aiemmin) poistaneen monenlaisia ongelmia. Näitä ovat esim. rannekanavaoireyhtymän oireet, ”pään surina”, masennus, huono keskittymiskyky, tinnitus, ruoan sulamattomuus (paineen tunne mahassa pitkään ruokailun jälkeen, turvotus), olemattomat seksihalut, äänen karheus, pala kurkussa, voimattomuus, itkuisuus, vatsan jumitus, hikoilun puute jne. T3-hormonilla on siis merkittävä vaikutus käytännössä ihan kaikkeen elimistössämme.

Varmasti joukossa on myös niitä, joille Lio ei sovi lainkaan. T3 on melko kova hormoni elimistölle, mm. sydämelle (jos sitä on liikaa). Jos esimerkiksi lisämunuaisten kanssa epäillään ongelmaa tai ferritiini eli varastorauta voi olla matala esim. pitkään jatkuneen vähäproteiinisen kasvissyönnin johdosta, nämä pitää ehdottomasti myös selvittää.

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen näkemys

Kävin kaksi ja puoli viikkoa sitten myös akupunktiossa kyynärvarsien kipuilun ja sormien puutumisen takia. Kiinalaisen lääketieteen hoitoja tekevä Kari Purhonen kertoi että kehossani on todella paljon kuumuutta – ja siltä se kyllä tuntuikin, vähän kuin olisi ollut hohkaavilla hiilillä täytetty koko vartalo. Tästä päättelin myös että annos on nyt ihan liian suuri ja RT3-clearing / RT3-puhdistus on alkanut. Aloin tiputtaa Lioa.

Viikon kuluttua kävin uudelleen akupunktiossa ja kuumuus oli jo Karin mukaan vähentynyt. Molemmilla kerroilla neulojen jälkeen tilanne oli jo parempi. Kari katsoo mm. kieltä ja pulssia, kuten perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä on tapana. Jatkan edelleen akupunktiossa käymistä, sillä uskon että se on hyvä lisähoito. Neulojen jälkeen on ihanan rentoutunut olo.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan kilpparin vajaatoimintaan liittyy mm. munuaisten yangin vajaatila, joka voi puolestaan suistaa muitakin elimiä vajaatilaan ja epätasapainoon. Täältä löysin ohjeita kyseisen tilan hoitoon ruokavaliolla. RT3-ongelmaa PKL ei taida suoranaisesti tunnistaa, mutta tuskinpa tästä haittaakaan on. Rohkaisevaa on kuitenkin kuulla, että Karin mukaan lääkkeistä voisi jopa päästä eroon.

Kari sanoi myös, että hyvin moni vajista sairastava saataisiin kuntoon tasapainottamalla elimistön vajaatiloja ja vahvistamalla kehoa mm. kunnollisen ruokavalion avulla. Raakaruokaa, salaatteja, kylmiä smoothieita jne. hän ei suosittele. Sen sijaan lämmintä ruokaa: kasviksia, riisiä, lihaa ja aitoja ruoka-aineita sisältävää ruokaa kyllä, useita kertoja päivässä. Lämmittäviä mausteita, kuten kanelia ja fenkolia.

Uskon, että jos keho on epätasapainossa vaikkapa huonon ruokavalion ja stressin takia, voivat kilpirauhasongelmat olla seuraus kehon pahoinpitelystä eivätkä alkuperäinen syy ongelmalle. Itse haluan hoitaa itseäni kokonaisvaltaisesti, siksi jatkan akupunktiota edelleen ja pyrin syömään myös enemmän omaan tilaani sopivia ruokia. Munuaisten yangin vajaatilassa elimistöä vahvistetaan mm. munuaisia syömällä. Vielä en niitä ole saanut ostettua mutta pian aion tehdä maksa-munuaiskastiketta, josta tykkäsin lapsena kovasti. Kuumuutta pyrin vähentämään akupunktion avulla ja vähitellen optimoimalla käyttämiäni ruoka-aineita tasapainottavaan suuntaan.

Miltä nyt tuntuu? 

Minulla RT3-clearing / RT3-puhdistus on tapahtunut täsmälleen kuten oppikirjoissa, ts. nettisivuilla joilla tästä asiasta kerrotaan (esim. Miss Lizzyn selkeällä sivulla opastetaan: ”Be prepared to drop the dose as soon as the thyroid resistance clears because this can happen dramatically and suddenly. Overnight you may very well have to drop you T3 medicine dose almost completely.”). Monissa kirjoissahan tästä ei juuri ole mainintoja. Sanotaan että RT3 on olemassa, estää T3:n vaikutukset ja sillä hyvä.

Viikon sisällä energia- ja voimatasoni on ottanut valtavan harppauksen ylöspäin. Olen esim. salitreenissä saanut lähes tuplata painoja joissakin liikkeissä. Voimat tippuivat ihan hirvittävästi kilpirauhasongelman pahentuessa ja vielä roimasti lisää Lion aloituksen myötä. Tavoitteelliseen urheiluun tottuneena on ollut musertavaa, kun oma keho ei ole vuosikausiin kertakaikkiaan ottanut vastaan treeniä. Nyt treeni kulkee ensimmäistä kertaa vuosikausiin todella hyvin. Lihakset menevät pumppiin ja tunnen vihdoin lihaspaineen, joka joskus oli maailman luonnollisin olotila.

Tunnen olevani elinvoimainen. Ensimmäistä kertaa vuosiin minun tekee mieli lähteä juoksemaan ihan silkasta juoksemisen ilosta, tai mennä punttisalille nostelemaan rautaa vain koska tunnen olevani vahva.

Kaupassa käydessä huomasin myös hauskan asian viime viikolla: muistini on parantunut. Ennen jouduin käymään katsomassa esim. vihannesten vaakanumeron moneen kertaan ennenkuin ehdin vaa’alle niin että numero olisi pysynyt mielessäni. Nyt muistin numerot helposti – ja muistan edelleen esim. istumapaikkani numeron junasta jolla tulin vanhempieni luokse tänne Kajaaniin vajaa viikko sitten.

Keskittymiskykyni on parantunut myös todella paljon. Monena päivänä olen ikäänkuin ”löytänyt” itseni kirjoittamassa uutta kirjaani sellaisella vimmalla, että monta tuntia on hurahtanut ohi enkä ole huomannut ajan kulua lainkaan. Olen havahtunut vasta siihen, että vatsa huutaa ruokaa vimmatusti tai joudun juoksemaan alakertaan jalat ristissä.

Vatsani on nyt aivan erilainen kuin esim. vuosi sitten. Silloin se toimi kerran päivässä kahvin jälkeen. Nyt elimistö puhdistaa itseään tehokkaasti monta kertaa päivässä ja vatsa tuntuu hyvältä, litteältä. Itse asiassa aiemmin luulin, että ”tämmöinen minä nyt vaan olen” (että vatsa ei pelaa sen useammin). No, en sitten ilmeisesti ollutkaan, en vain ollut ihan terve. Mikään ruoka ei tunnu masua enää häiritsevän ja ruoka sulaa hyvin. Ei ole tukkoinen ja turvonnut olo, eikä masua kipristele. Maitotuotteista nenä menee edelleen tukkoon, enkä gluteeniviljoja aio enää ottaa takaisin, mutta näiden ongelmien en usko edes kilpirauhaseen liittyvän. Vatsan hyvinvointi jo yksinään vaikuttaa elämänlaatuun hirvittävän paljon.

Ero aiempaan vointiini kokonaisuudessaan on kuin yöllä ja päivällä.

Muutoksia mielentilassa 

Olen saanut oman itseni takaisin; iloisen, hyväntuulisen, kiitollisen, inspiroituneen minän. Rakastan työtäni ja minusta on aivan huippua päästä joka aamu toimistolle tai kirjoittamaan siirtyvään toimistooni (kirjoitan tätä mökin yläkerrassa keskellä Kainuun korpea kello 22.30). Puuhailen keittiössä luoden uusia reseptejä, haaveilen, joogaan ja tunnen jatkuvasti lähes ylitsevuotavia rakkauden tunteita lähimmäisiäni ja koko elämää kohtaan. Hyväksyn itseni tällaisena kuin juuri nyt olen.

Ystäväni ovat olleet hämmentyneitä ja iloisia. Ystäväni sanoi: ”Jokin sussa on muuttunut. En ole nähnyt sua tuollaisena aiemmin.” (tutustuimme parisen vuotta sitten). Uusi kuvani Facebookissa kirvoitti mielenkiintoisia kommentteja: ”Sun silmissäsi on jotain uutta, aitoa iloa.” Siskoni mainitsi, ”nyt sä olet semmoinen kuin sä oikeasti olet, aina innostunut kaikesta ja maailman hauskin sisko”. Ja siltä minusta todella tuntuu 🙂

Huumorintajuni on palannut. Osaan nauraa nyt myös itselleni, enkä ota itseäni enää niin vakavasti. Mieheni saa minut jälleen hihittämään jutuilleen vastarakastuneen tavoin (olemme olleet yhdessä kahdeksan vuotta, joista viimeiset kuusi lienevät olleet kohtuullisen pitkiä toiselle osapuolelle…). Viiltävä itsekritiikki ja itseinho etenkin vartaloani kohtaan on käytännössä hävinnyt kokonaan. Oikeastaan tykkään itsestäni nyt – hämmentävän paljon. Sanon itselleni päivittäin hyviä asioita, sellaisia jotka eivät ennen olisi edes pälkähtäneet mieleeni. Pari viikkoa sitten kesken joogatunnin pysähdyin ja tuijotin varpaitani. Ne näyttivät söpöiltä. Omituisia, hassuja ajatuksia tulee pääkoppaan ilman minkäänlaista yrittämistä.

En ollut koskaan tajunnut, että näin monet tunnetilat voivat liittyä näin voimakkaasti hormonitoimintaan. Luulin, että olin hankkinut päähäni hiukan vikaa fitness-kilpailujen kautta. Se on todella armoton laji, jossa itseruoskinta on monelle se ainoa tapa motivoida itseään.

Omat huonommuuden tunteeni lajiin liittyen tulivat siitä, että lihoin kilpailujen jälkeen enkä saanut itseäni kuntoon, yritinpä miten kovaa tahansa. Nyt tiedän että osasyy myös tuohon on ollut seinäkellon lailla sekaisin ollut kroppani. Fitnessmaailmassa tämä kuitenkin nähdään herkästi heikkoutena ja itsekurin puutteena.

Oppiläksyjä: lihakset palaa ellei syö riittävästi proteiinia 

Yhden ison virheen tein lääkitystä nostaessa. En tajunnut nimittäin lisätä proteiininsaantia samaan aikaan kun lisäsin Lion annostusta. Söin proteiinia jo aiemminkin noin 120-150g päivässä (eli yhteensä 500-600 grammaa naudanlihaa / kanaa / kalaa päivässä, joskin usein otin osan proteiinista esim. Sun Warrior Blend -juoman muodossa), mutta oletettavasti edes tuo ei riittänyt.

Nyt näen ja tunnen vartalossani, että lisääntyneen rasvan lisäksi minulta on lihasta on lähtenyt taivaan tuuliin. Armourin ja Lion aikana en ole laihtunut yhtään. Viime kesän jälkeen kertyneet 8 kiloa on ja pysyy toistaiseksi (mutta nyt en enää ole asiasta huolissani – ne lähtevät kyllä). Vuosia kilpaurheilijan mentaliteetilla elävänä tunnen kehoni hyvin ja tarkkailen sitä varmasti paljon enemmän kuin moni muu omaansa. Uskon kyllä vakaasti, että lihasmassa palaa kun tilanne on nyt korjattu, raskas voimaharjoittelu taas kuvioissa ja reippaasti enemmän proteiinia lautasella.

Jos olet pelkällä Lio-lääkityksellä ja luet tätä, huolehdi normaalia suuremmasta proteiininsaannista ja proteiinin imeytymisestä! 

T3 kiihdyttää proteiinisynteesiä valtavasti. Ellet syö normaalia enemmän proteiinia, kehosi syö sinulta lihakset (jotka vaikuttavat merkittävästi mm. perusaineenvaihdunnan tasoon, pitkäikäisyyteen ja jaksamiseesi). Itse en huomioinut tätä riittävän hyvin. Voimatasoni laski dramaattisesti: jouduin pudottamaan treenipainojani salitreeneissä suunnilleen puoleen aiemmasta.

Valmentajani neuvojen mukaan nostin proteiininsaantia noin 2,5-3 grammaan / painokilo päivässä (ts. noin 180-210g / pv). Treenipäivinä enemmän, lepopäivinä hiukan vähemmän. Käytin tavallisen ruoan lisänä proteiinijuomia turvaamaan riittävän proteiininsaannin. Oma suosikkini juuri nyt on tuo mainitsemani kasvipohjainen sekoiteproteiini Blend (sis. karpalo-, herne- ja hamppuproteiinia). Hera-, maito- ja riisiproteiinit olisivat tähän tarkoitukseen myös aivan täydellisiä. Proteiinijauheet sekoitetaan veteen tai laitetaan vaikkapa smoothien sekaan.

Entäs ne huonot puolet?

Ainoa miinuspuoli jonka olen tähän mennessä keksinyt: yöuneni ovat kutistuneet kuuteen tuntiin. Nukahdan kyllä helposti, mutta herään noin kuuden tunnin kuluttua täysin virkeänä, eikä väsymystä tule missään kohti päivää. Nukun myös sikeästi, vaikkakin TOS:n takia puutuvat kädet ja kipuilevat sormet hiukan häiritsevät (hermot jäävät pinteeseen rinta- ja olkalihasten jumin takia).

Aiemmin 8-9 tunnin unien jälkeen heräsin silti nuutuneena. Tavaksi muodostui heittää kofeiininappi heti suuhun heräämisen jälkeen, jotta kykenin selviämään aamutoimista. Tosi tervettä, vai mitä? No, joku toinen on koukussa tyhjään mahaan juotuun aamukahviinsa.

Lion aloituksen jälkeen nukuin edelleen 8-9 tuntia mutta heräsin sentään virkeänä. Nyt edes päiväunet ei enää maistu. Teen kyllä useimmiten 15-30 minuutin rentoutus- tai meditaatioharjoituksen päivään aikana. Tykkään varsinkin Paul McKennan I Can Make You Sleep -audiosta ja Adya Shantin True Meditation -audiosta.

Pieni virtapiikki ei tässä kohti ole pahasta – uuden kirjani deadlineen on alle kuukausi ja kirjoitettavaa riittää. Uskon että uni tasaantuu kun saan Lion annoksen oikealle kohdalle ja liian T3:n elimistöstä pois. Minusta olisi ihanaa nukkua 8 tunnin yöunia, jotta elimistö todella saa uusiutua rauhassa ja puhdistaa myös itseään tehokkaasti. Seuraava askel on nyt seurailla tilannetta ja hitaasti edelleen laskea Lion määrää olotilaa kuunnellen. Jatkan tarkkailua ja tarvittaessa tiputtelua 🙂 Toivon tietysti koko sydämestäni, että olo jatkuu hyvänä eikä takapakkia tule.

Minulla ei ole sen tarkempaa jatkosuunnitelmaa. Tämän kanssa täytyy mennä päivä kerrallaan. Ehkä pääsen eroon koko lääkityksestä, ehkä en. Mutta vielä en ainakaan ole valmis siihen että alkaisin pelailla Armourilla tai T4:llä. Lio tuntuu yksinkertaisesti liian hyvältä, että haluaisin vaihtaa siitä pois. Osa Lioon vaihtaneista ei koskaan jätä sitä pois vaan jatkaa pelkällä T3:lla. Toistaiseksi en aio testata kilpirauhasarvoja uudelleen. Ehkä myöhemmin tänä vuonna. Nyt kuuntelen oloani.

Lääkärilleni haluan antaa suuren kiitoksen. Toivon, että hän on tulevaisuuden lääkärin prototyyppi: avarakatseinen, hyvä kuuntelija, kokonaisvaltaisuutta ja elimistöä elävänä systeeminä (pelkkien osien sijaan) ymmärtävä.

Mitä voit tehdä itsenäisesti?  

Paljonkin. Tilaa nämä alla olevat kirjat ja lue ne kannesta kanteen (klikkaamalla kuvia pääset suoraan sivuille jotka niitä myyvät):

 

Paul Robinson, Recovering with T3 -kirjan kirjoittaja on ollut Liolla jo parikymmentä vuotta. Kirjassaan hän esittelee T3-lääkityksen hyötyn ja käytön lisäksi mielenkiintoisen mallin (circadian method) T3:n käyttöön lisämunuaisten uupumisen parannuskeinona.

Janie A. Bowthorpen kirja käsittelee laajalti eläinperäisten kilpirauhaslääkkeiden hyötyjä ja käyttöä. Kannattaa tilata molemmat, jos itsellä tai jollain läheisellä on edelleen hankala olla lääkityksestä huolimatta tai arvot viiterajoissa mutta oireet täsmää.

Datis Kharrazianin kirjasta löytyy niin monen erilaisen vajaatoiminnan selitys, etten tiennyt noin monta eri variaatiota olevan olemassakaan. Paljon vinkkejejä elämäntapamuutoksiin ja varsinkin Hashimoton taudin kanssa elämiseen. Paras kirja näistä sellaiselle, jolla kilpirauhasvasta-aineet ovat olleet koholla ja vajaatoiminta on autoimmuuniperäinen.

Tällaista tällä kertaa. Olo on juuri nyt aika lailla kuin pikku Jessicalla konsanaan:

Toivon jaksamista, sinnikkyyttä ja voimakastahtoisuutta jokaiselle joka ei vielä voi hyvin. Toivoa on!

Minä paranen. Sinäkin voit, ihan varmasti.


Kaisa

Share on Facebook