Vatsahappotesti

By / 14 helmi 2012 / No Comments

Päivitys 7.6.2013: Lääkäri Olli Sovijärvi puhuu vatsahapoista ja suolahappolisän käytöstä Helsinki Paleo Podcastissa nro 19, alkaen kohta 41.08. Kannattaa kuunnella!

Päivitys 14.8.2018: Artikkelia päivitetty (alkuperäinen artikkeli oli vuodelta 2012). Jos olet lukenut vatsahappotestistä kirjoistani, sinun on hyvä tietää että olemme viime useamman vuoden ajan käyttäneet tätä testiä ainoastaan tarpeen vaatiessa valmennettavillamme. Se ei ole kaikille tarpeellinen. Olen päivittänyt artikkelin kokonaan kuvaamaan nykyistä valmennustiimimme tietämystä ja valmennusmetodeja.

Suosittelen mahahapon tuotannon tukemiseen Puhdistamon laadukasta suolahappovalmistetta (koodilla KAISAJAAKKOLA saat Puhdistamon tuotteista 15 prosentin alennuksen). Suolahappokapseleiden avulla vatsahappotason voi testata yksinkertaisesti – lue lisää alempaa.

Ruuansulatuksen parantamiseen suosittelemani Puhdistamon tuotteet ovat:

Puhdistamo Suolahappo (tarpeen mukaan 1-2 kapselia per proteiinipitoinen ateria, pl. nestemäiset ateriat kuten proteiini- ja palautumisjuomat, tehostaa mahahapon tuotantoa ja auttaa pilkkomaan proteiineja, vaikuttaa mm. raudan imeytymiseen)

Enzymedica Digest Gold -ruuansulatusentsyymit (tarpeen mukaan 1-2 kapselia per ateria, auttaa pilkkomaan ruokaa, vähentää väliaikaisesti haiman entsyymien tuotannon tarvetta ja antaa haimalle lepoa, mutta ei lamaa sen entsyymieritystä)

 

———————–

Tärkeimmät ravinnon imeytymisen parantajat ovat stressin rauhoittaminen, suoliston hoitaminen ja ruokavalion laadun parantaminen. Emme usein tule ajatelleeksi, että ruoka sulaa, kun keho saa asettua lepoon. Luonnossa eläimet lepäävät sulattaessaan ruokaa. Me ihmiset sen sijaan usein syömme kiireessä, paahdamme lounaalta täysillä takaisin töihin tai liikennevälineisiin. Kuinka antaa ruuansulatukselle aikaa – helpommin sanottu kuin tehty, vai mitä?

Jos päätät auttaa ruuansulatusta ravintolisien avulla, muistathan opetella samaan aikaan rauhassa syömistä ja huolellista pureskelua. Ei ole mitään järkeä yrittää korjata jotain, mikä ei välttämättä ole edes rikki, jos annat suun ja hampaiden tehdä sen mitä niiden kuuluu tehdä – aloittaa hiilihydraattien pilkkominen jo suussa ja antaa lähtökäsky muillekin entsyymeille, sekä hienontaa ruoka kunnolla.

Joskus ruuansulatukselle tarvitaan apuja purkista, jos muut vatsanhoidon toimet eivät auta. Jos pureskelun parantaminen ja rauhallisempi syöminen eivät tuo apua, niin lue eteenpäin – voi olla, että ravintolisistä on sinulle apua.

Ruoansulatusentsyymejä voi kokeilla kuka tahansa, jos kärsii vatsaongelmista. Vatsahapon ja sappisuolojen korvaamista kannattaa ensin pohtia oirekartoitusten perusteella. Suolahappolisällä ja sapen virtausta avustavilla ravintolisillä voidaan auttaa ruoansulatusta tarvittaessa.

Seuraavat oireet voivat johtua huonosta haponerityksestä tai liian laimeasta mahanesteestä:

 • Närästys
 • Vatsan turpoaminen ruokailun jälkeen
 • Röyhtäily
 • Turvotus
 • Ilmavaivat (varsinkin ruoan jälkeen)
 • Ruoan sulamattomuuden tunne vatsassa
 • Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet
 • Vatsakivut
 • Ripuli tai vatsa löysällä usein / päivittäin
 • Ummetus, ulostaminen harvemmin kuin kerran päivässä
 • Murtuvat, lohkeilevat kynnet
 • Akne
 • Anemia
 • Sulamattomat ruokapartikkelit ulosteessa
 • Heikentynyt mielihalu liharuokia kohtaan
 • Pahanhajuinen hengitys
 • Rasvan kertyminen rintoihin miehillä (sinkin imeytymisongelmien vuoksi)
 • Pahoinvointi ravintolisien ottamisen jälkeen (esim. monivitamiini tai rautalisä, mm. rauta ei imeydy ilman vatsahappoa, ja siitä voi tulla huono olo)
 • Masennus tai alakulo, väsymys (voi johtua B12-vitamiinin vajeesta, koska B12 ei imeydy ilman vatsahappoa)

Jos tunnistat ylläolevia oireita, olet käynyt jo lääkärissä varmistamassa ettei kyse ole mistään vakavasta (esimerkiksi jatkuva ripuli voi olla merkki jostain paljon vakavammasta) ja olet jo yrittänyt parantaa ruokavaliotasi vatsaystävällisempään suuntaan, voit kokeilla suolahappolisää.

Ennen suolahappolisän käyttöä suosittelen kokeilemaan mahdollisimman vähän vatsaa ärsyttävää ruokavaliota 2-4 viikon ajan.

Tee se näin:

Suolisto3

 

Mikä ihmeen vatsahappo?

Vatsahappo (tai mahahappo) aloittaa proteiinien pilkkomisen vatsalaukussa. Tämän myötä mahasta lähtee signaali haimalle, jotta se erittäisi ruuansulatusentsyymejä ja sappea tuottamaan sappea ohutsuoleen.

Vatsahappo toimii myös suoliston suojana: sen ansiosta ruoan patogeenit eivät päädy suolistoon, eikä mahassa ala kasvaa mikrobeja ja haitallisia bakteereita.

Alhainen vatsahappotaso on kiireisessä stressiyhteiskunnassa valitettavan yleinen ongelma. Ikävimmässä tapauksessa vatsahappoa ei juurikaan erity tai sen eritys on olematonta esim. lääkityksen (kuten happosalpaajat vuoksi). Jos mahahappoa ei erity, puhutaan hapottomasta mahasta, jonka myötä ihminen saattaa kärsiä esimerkiksi B12-vitamiinin puutteesta. Vaikka television happosalpaajamainokset voivat harhauttaa uskomaan toisin, on vatsahappo välttämätön osa tervettä ruoansulatusta.

Syitä matalaan vatsahappotasoon ovat esimerkiksi stressi, kohtuuton hiilihappopitoisten juomien nauttiminen, B-vitamiinien, sinkin ja jodin vähäinen saanti, pitkäaikainen heikko ravinto, kilpirauhasen hoitamattomat häiriöt, ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat, helikobakteeri-infektiot ja ikääntyminen.

Huomioithan ennen testin tekemistä:

Jos sinulla on tai on ollut jatkuvaa närästystä, refluksitauti, ruokatorven tulehdus, vatsahaava, pohjukaissuolihaava, erityisen herkkä vatsa, tiedät ruokatorvesi tai vatsalaukkusi kalvon olevan vaurioitunut, käytät säännöllisesti lääkkeitä em. vaivoihin tai kärsit kovasta stressistä joka saa vatsan oireilemaan, älä tee vatsahappotestiä. Jos sinulla on monia yllä listattuja oireita, hyppää kohtaan ”huonokuntoinen mahalaukun limakalvo” ja hoida ruoansulatusta muilla konsteilla.

HUOM! Tee testi vain jos ylempänä oleva oirelista kuulostaa tutulta!

Vatsahappotestin tekeminen:

1. Valmista ateria, joka sisältää noin 100 – 200 gramman annoksen proteiinipitoista ruokaa, esimerkiksi lihaa, kalaa, siipikarjaa, 3-4 kananmunaa sekä runsaasti vihanneksia. Huomioithan, että proteiini on äärimmäisen tärkeä osa tätä testiä. Älä tee testiä pelkkää hiilihydraattia sisältävällä aterialla eli jos syöt esim. leipää parilla juustosiivulla, puuroa marjoilla tai hyvin niukasti proteiinipitoista ruokaa.
2. Syö puolet ateriastasi – siten että olet syönyt puolet liha/kala tmv. annoksesta eli n. 50-100g.
3. Ota yksi suolahappokapseli veden tai ruoan kanssa.
4. Syö loput ateriasta.
5. Odota 10-15 minuuttia. Tunnustele oloa. Huomaatko mitään poikkeavaa?

Normaali vatsahappotaso

Jos vatsahappotasosi on normaali, käy näin: yhden kapselin ottamisen jälkeen tunnet pienen lämmön (kuin olisit juonut kupin kuumaa teetä), pientä närästystä tai korvennusta muistuttavaa tunteen, lievän yökötyksen, tavallisesta poikkeavan röyhtäytyksen, huonon olon tai kuvotuksen tunnetta ylärinnassasi tai vatsassasi.

”Oireet” voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Tällöin happotaso on yhden kapselin johdosta noussut hiukan liian korkeaksi, mikä tarkoittaa että vatsan happamuus on normaali. Tunne on vaaraton – juo runsaasti vettä, jolloin tuotettu happo laimenee ja olo menee ohi. Et tarvitse suolahappolisää.

Onnittelut! Tämä on paras mahdollinen tulos – olettaen, että tunnet ruoansulatuksesi olevan kunnossa. Jos se ei ole kunnossa, lue eteenpäin kohdasta ”huonokuntoinen mahalaukun limakalvo ja valheellinen tulos”.

HUOMIO: Jos tunsit mitään normaalista poikkeavaa yhden tabletin jälkeen, älä jatka testiä eteenpäin. Liiallinen suolahapon määrä voi ikävässä tapauksessa vaurioittaa vatsalaukkua, joten kannattaa luottaa oman kehon tuntemuksiin.

 

Matala vatsahappotaso

Jos vatsahapon määrä on riittämätön, et tuntenut mitään poikkeavaa yhden tabletin jälkeen. Kokeile seuraavalla vastaavanlaisella aterialla ottaa kaksi suolahappokapselia ja havannoi, miten ruoka tuntuu sulavan tämän jälkeen ja tuleeko sinulle ns. liian korkean mahahappotason oireita.

 

Jos käytät muuta kuin Puhdistamon suolahappotabletteja, huomioithan että maksimimäärä suolahappoa / betaine HCl:ää on 1200-1400mg. Älä ylitä tuota määrää vaikka et tuntisi mitään edes 1200-1400mg otettuasi.

Mitä testin jälkeen?

Jos vatsahapon määrä on madaltunut, voi ruoansulatusta parantaa suolahappovalmisteen avulla. Jatka 1-2 suolahappokapselin ottamista runsasproteiinisilla aterioilla. Valmiste on turvallinen myös jatkuvaan käyttöön.

Älä ota suolahappoa smoothien tai pikkuruisten välipalojen (esim. kourallinen pähkinöitä) kanssa.

Kauanko vatsahappotason toipumiseen menee? 

Hyvin alhaisen vatsahappotason korjaamiseen voi pitkänkin aikaa. Muista, että tilanne ei ole syntynyt hetkessä – se ei välttämättä korjaannu hetkessä.

Mitä stressittömämpi elämä ja parempi ruokavalio, sitä nopeammin vatsa toipuu. Kova stressitaso voi estää vatsahapon tuotannon, jolloin palautuminen voi kestää todella kauan.

Voit myös tukea luontaista vatsahappojen tuotantoa esim. sekoittamalla omenaviinietikkaa tai sitruunamehua veteen ja juomalla seoksen ennen ateriaa. Myös Frantsilan Ruotsintippojen tai Swedish Bitters -tippojen käyttö 10-15 minuuttia ennen ateriaa voi auttaa ruoansulatuksen vahvistamisessa luontaisesti.

Huonokuntoinen mahalaukun limakalvo ja valheellinen tulos

Jos ruoansulatuksesi on huonossa kunnossa, voi testin tulos olla virheellinen. Esimerkiksi pitkäaikainen tulehduskipulääkkeiden tai happosalpaajien käyttö, stressi tai huono, sinulle sopimaton ruokavalio voivat olla tähän syynä. Jos mahan limakalvo on vaurioitunut, voi lämmön tunne tulla jo yhdellä tabletilla vaikka happotaso olisi alhainen, sillä happo polttaa vatsalaukun seinämiä.

Tällöin ruoansulatuksen parantamiseen voidaan käyttää esim. Puhdistamon ruuansulatusentsyymejä tai Enzymedican Digest Gold- tai Basic-ruoansulatusentsyymejä. Entsyymit auttavat pilkkomaan ruokaa silloinkin kun vatsahapon eritystä ei ole syytä stimuloida tai käytössä on happosalpaajavalmiste. Entsyymit eivät kuitenkaan korvaa happoa, koska hapolla on muitakin tehtäviä kuin ruoan pilkkominen. Tärkeintä olisi saada maha siihen kuntoon, että normaali haponeritys (tai suolahappolisän käyttö) ei aiheuta ongelmia.

Jos epäilet itselläsi tällaista ongelmaa, voi vehnätön tai tarvittaessa gluteeniton viljaton ruokavalio (tai aluksi ylipäätään vähemmän viljatuotteita, kuten leipää sisältävä ruokavalio) helpottaa oloa. Peruna, bataatti ja riisi ovat usein ok.

Ruokavalio ja stressin vähentäminen ovat aina ensisijaisia korjaustoimenpiteitä.

Mahalaukun limakalvoa voi eheyttää erilaisten ravintolisien avulla, joita ovat esimerkiksi närästystä lieventävä ja limakalvoa vahvistava sinkkikarnosiini (ks. suomalainen Thera Nordic Rezcue). Meillä on valmennuskokemuksia sinkkikarnosiinivalmisteista lähes 10 vuoden ajalta – sinkkikarnosiinin myötä moni vuosia närästyksestä kärsinyt on päässyt ongelmasta täysin eroon.

Moni asiakkaamme on saanut apua myös DGL-lakritsinjuuresta. Kokeile esim. Solgar DGL tai Ortho Molecular Products DGL. Huomioithan, että DGL ei ole sama asia kuin lisämunuaisten tukemiseen tarkoitettu lakritsinjuurivalmiste. Tämä versio lakritsinjuuresta on nimenomaan ruoansulatuskanavan toiminnan tukemiseen tarkoitettu. DGL:n ei pitäisi vaikuttaa verenpaineeseen kuten tavanomainen lakritsinjuuri tekee, mutta jos kärsit korkeasta verenpaineesta, kannattaa sitä mittailla säännöllisesti varmuuden vuoksi.

Lähteet tämän jutun koostamiseen:
Charles Poliquinin verkkosivut ja BioSignature-kurssit (v. 2009-2014)
– Wright, Jonathan: Why Stomach Acid is Good For You
– Instutute of Functional Medicine: Clinical Nutrition – A Functional Approach
– Instutute of Functional Medicine: Textbook of Functional Medicine

Share on Facebook